Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Gluten- en lactosevrij eten in Antwerpen

Gluten- en lactosevrij eten in Antwerpen

Ook mensen met een voedingsallergie willen ‘veilig’ uit eten. Dat de vraag naar veilige adresjes groot is, bewijzen de vele vragen die ik hierover de afgelopen weken kreeg.
Bij mijn zoektocht naar allergievrije adresjes in Antwerpen, stootte ik op de lijst opgemaakt door een Nederlandse collega Carlijn in FOODless en besloot ik deze te updaten voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie.
Naar schatting lijdt 1 op 200 Belgen aan coeliakie of glutenintolerantie, goed voor zo’n 55000 patiënten. Slechts 10% daarvan is op de hoogte van zijn aandoening.
Er zijn ook mensen bij wie geen coeliakie aangetoond kan worden, maar die wel kampen met vergelijkbare symptomen én goed reageren op een glutenvrij dieet. In dat geval wordt er gesproken van glutensensitiviteit of glutenovergevoeligheid. Ook deze mensen kunnen gebaat zijn bij een glutenvrij of glutenarm voedingspatroon. Alle anderen denken toch beter twee keer na vooraleer ze zonder reden gluten uit hun menu schrappen. Niet alleen loop je een aanzienlijk risico bepaalde vitaminen en mineralen te mislopen die vooral in glutenrijke voeding aanwezig zijn.Glutenvrije producten bevatten vaak ook meer suiker en vet dan de reguliere varianten en dus ook meer calorieën.
Overschakelen op een glutenvrij dieet vraagt – zeker in het begin – heel wat energie en inspanning. Voortdurend etiketten lezen, juiste keuzes maken, alternatieven zoeken … Het is een hele leerschool, maar de meeste mensen slagen er na verloop van tijd vrij goed in. Dat het glutenvrije aanbod in supermarkten en speciaalzaken alsmaar toeneemt, maakt het voor coeliakiepatiënten en mensen met glutenovergevoeligheid alvast een pak makkelijker.
Alleen uit eten gaan blijft vaak een probleem. In heel wat restaurants is er nog onwetendheid over wat gluten precies zijn, waar ze allemaal in voor komen en hoe deze producten door alternatieven vervangen kunnen worden zonder aan smaak in te boeten. Gelukkig lijkt daarin stilaan verandering te komen.
In steeds meer restaurants is de chef vandaag bereid rekening te houden met de noden van klanten met een glutenintolerantie en hen te informeren over welke gerechten op de kaart glutenvrij zijn of eventueel met kleine aanpassingen glutenvrij voor hen bereid kunnen worden. Sommige eetgelegenheden gaan nog een stapje verder en zetten een aantal expliciet glutenvrije gerechten op de kaart of serveren zelfs glutenvrij brood, koekjes bij de koffie …

Wij verzamelden voor jou de beste glutenvrije adresjes in Antwerpen:

Moet jij om gezondheidsredenen gluten vermijden? Dan zijn dit adressen om te onthouden! Zij zijn namelijk stuk voor stuk gespecialiseerd in glutenvrije gerechten en kunnen zo je glutenvrije leven bij een bezoek aan de koekenstad veel makkelijker, aangenamer én lekkerder maken.

Bites & Wines , Oude Beurs 60

Katherine van Bites & Wines biedt naast veganistische lunches ook glutenvrije schotels aan. Ook bij de desserten is er keuze voor 1 of meerdere glutenvrije.
Mensen met een notenallergie kunnen hier enkel terecht na een tijdige reservatiemail.

Burgers and Booze Leopold de Waelstraat 7

Burgers & Booze is zowel een hamburgerrestaurant als een cocktailbar, Voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie werken zij met glutenvrije broodjes en maken de glutenvrije burgers speciaal apart klaar in zilverpapier onder de gril. Wil je zeker zijn dat met je speciale verzoek rekening kan gehouden worden, geef dan vooraf een seintje met je wensen en zij zorgen voor een lekkere aangepaste burger. burgersandbooze.be

Charlie’s , Volkstraat 63

Lekker laat ontbijten, smakelijk lunchen of genieten van een bijzonder kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak erbij: bij Charlie’s kan het allemaal. Als je zeker wil zijn dat er een glutenvrij dessertje voor je klaar staat, geef Charlotte op voorhand een seintje want die zijn wegens succes vaak uitverkocht ☺!

City Coffee, Sint Paulusstraat 40

Bij City Coffee is eten met een allergie geen enkel probleem, mits je het 1 à 2 dagen van tevoren aangeeft.
Om de 2 maanden voorzien zij ook een gluten- en lactosevrij ontbijtbuffet, de volgende zijn op 5/9 en 7/10.

Eten vol leven, Minderbroedersrui 52

Eethuis Eten vol leven gebruikt alleen maar biologische producten. Ze maken hun smoothies op basis van notenmelk. Daarnaast gebruiken ze GEEN gluten en soja!

Eugène, Volkstraat 15

De bakker is zelf coeliakiepatiënt en maakt er een erezaak van een gamma aan te bieden dat qua structuur en smaak gelijkend is aan gewoon brood en gebak. Naast brood, pistolets, taarten, cake, koekjes en koffiekoeken vind je bij Eugène ook heel wat andere glutenvrije producten, zoals bieren en een ruim assortiment vleeswaren.
Je kan ook ter plaatse genieten van een lactosevrije koffie en een glutenvrij gebakje.

Gusta, Montignystraat 25

Gusta staat vooral gekend als de eerste winkel en webshop in Antwerpen voor gluten-, lactose- en andere voedselsintoleranties.
Vanaf nu serveert Inez ook een gluten- en lactosevrije, lunch, gebak, ontbijt (op reservatie),…in de Gusta bistro!

Juliette, IJzerenwaag 4 en de Broers van Juliene, Kasteelpleinstraat 45-47

Bij restaurant Juliette kan je terecht voor ‘the best vega food in town’. Sinds 20 jaar vormen groenten in alle kleuren, geurende kruiden uit alle windstreken, eventueel een stukje vis de basis van hun kookkunsten. Daarnaast biedt Juliette ook opties voor mensen met een allergie.

Lombardia Lombardenvest 78

Het vegetarische restaurant Lombardia legt zijn glutenintolerante klanten graag in de watten. Van het brood bij de soep, over de pasta in de dagschotel tot de smeuïge kaastaart bij het dessert, alles kan hier glutenvrij geserveerd worden. En er staat ook glutenvrij bier op de kaart.

Orso, Grote Beerstraat 46

De kleine, gezellige Italiaanse pizzeria in hartje Zurenborg, Orso is de enige Antwerpse pizzeria waar je een glutenvrije versie kan bestellen.
Vergeet ook het dessert niet: glutenvrije chocolade-amandeltaart.

Frituur TrapkenOp , Bosschaertstraat 346,Kiel

Ook verzot op frietjes? Die kan je ook na een coeliakiediagnose met een gerust hart blijven eten. Alleen moet je wel opletten als je in de plaatselijke frituur ook een sausje en een frikadel, vleeskroket, loempia … bestelt, die kunnen wel gluten bevatten. Daar hoef je je alvast geen zorgen over te maken in Frituur TrapkenOp, daar vind je niet alleen apart gebakken frietjes, maar ook een uitgebreid gamma glutenvrije snacks, burgers en sauzen.

Nood aan meer of andere adresjes, behoefte aan praktisch advies over een glutenvrij voedingspatroon? Neem eens een kijkje op de website van de  Vlaamse coeliakie vereniging. Op hun forum vind je ook heel wat tips van ervaringsdeskundigen.
In mijn lijst heb ik waarschijnlijk adresjes vergeten, moest jij er nog kennen of vind je je zaak niet terug in deze lijst, dan mag je gerust een mailtje sturen en wij updaten de lijst en geven de gegevens graag door aan onze patiënten ☺.

See you soon in Antwerp,

Kris

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!