Ongeveer 2 à 3 kinderen op 100 vertonen allergische symptomen na het drinken van koemelk of na het eten van producten waar koemelk in verwerkt is. Meestal treden de symptomen op na een paar weken van regelmatige consumptie. Koemelkallergie is typisch voor zuigelingen en kleine kinderen. Baby’s jonger dan 9 maanden met een koemelkallergie kan je best ook geen sojamelk en sojaproducten geven omwille van het risico op het ontwikkelen van een soja-allergie. Koemelkallergie kan ook optreden wanneer het kindje (enkel) borstvoeding krijgt. In sommige gevallen is het nodig dat de mama overschakelt naar een koemelkvrije voeding. Bij de meeste kinderen verdwijnt deze allergie op latere leeftijd: 6 op 10 herstelt van koemelkallergie voor de leeftijd van 2 jaar. Op de leeftijd van 3 jaar zijn 3 op 4 kindjes ervan verlost. Koemelkallergie komt beperkt voor bij volwassenen: slechts bij 0,1% tot 0,5% van de bevolking.
In geval van een IgE-gemedieerde koemelkallergie worden er antistoffen in het bloed gevonden. Deze allergie kan bevestigd worden via een huidpriktest (HPT). De klachten treden vrij snel op na inname van koemelk.
Daarnaast bestaan er ook niet-IgE-gemedieerde koemelkallergieën. Deze kunnen niet opgespoord worden via een bloedtest of een HPT. Voorbeelden daarvan zijn FPIES, FPIAP en proctocolitis waarbij kleine kinderen last hebben van heftig overgeven of darmkrampen, bleekheid en/of onverschilligheid 1 tot 4 uur na de voedselinname. Dit kan gevolgd worden door diarree en soms bloederige stoelgang. Indien dit niet gediagnosticeerd wordt kan dit leiden tot uitdroging en voedingstekorten. Deze klachten kunnen tot 72u na inname optreden.
Koemelkallergie en lactose-intolerantie worden regelmatig door elkaar gehaald, maar ze zijn totaal verschillend. Koemelkallergie wordt veroorzaakt door een allergische reactie tegen eiwit uit de melk, namelijk het wei-eiwit en caseïne. Lactose-intolerantie ontstaat door een tekort aan het enzyme lactase in de dunne darm waardoor lactose (melksuiker) niet of onvoldoende afgebroken wordt.
SYMPTOMEN
De meest voorkomende symptomen bij koemelkallergie zijn huidklachten, zwellingen (angio-oedeem, meestal in gezicht en keel) en maagdarmklachten.
Behandeling
Afhankelijk van het soort allergie en de ernst van de klachten wordt bepaald of je een strikt koemelkvrij dieet dient te volgen of melk in kleine hoeveelheden of in gebak en/of verwerkt in warme bereidingen kan toegelaten worden. Bespreek dit met jouw arts/allergoloog of allergiediëtist. Dit dieetblad is opgesteld voor mensen die een strikt koemelkvrij dieet nodig hebben.
Een voedselallergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan indien nodig de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen.
Voeding
Melk is één van de 14 allergenen die verplicht vermeld dienen te worden op de ingrediëntenlijst van de verpakking. Melkeiwitten worden vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen waar je het niet altijd zou verwachten. Lees daarom goed de etiketten.
De kans op een kruisreactie met andere dierlijke melken zoals: geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, ezelinnenmelk, buffelmelk … is groot. Deze worden dan ook best vermeden.
Voedingsmiddelen die melk en melkbestanddelen kunnen bevatten zijn onder meer:
- Koemelk
- Koekjes
- Alle kaassoorten
- Yoghurt en platte kaas
- …