Wat is een Kruisallergie?

Wat is een Kruisallergie?


Er is sprake van een kruisallergie als een persoon, die allergisch is voor een allergeen (primair allergeen), reageert op een ander allergeen dat gelijkenissen vertoont met het primair allergeen. Het gaat dan om eiwitten (allergenen) die zo op mekaar lijken, dat het immuunsysteem niet in staat is om deze allergenen van mekaar te onderscheiden, ook al hebben ze op het eerste zicht niks gemeen.

Een persoon die allergisch reageert op een allergeen, kan tegelijk reageren:

  • Op stuifmeel en een voedingsmiddel
  • Op twee verschillende voedingsmiddelen
  • Op verschillende soorten stuifmeel

De symptomen bij een kruisallergie kunnen variëren van zeer mild tot zeer ernstig en ze treden bijna onmiddellijk na consumptie op.
Allergische klachten kunnen zich uiten via:

  • de luchtwegen: hoesten, piepende adem, kortademig, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen, niezen, verstopte neus, lopende of jeukende neus
  • de huid: roodheid, netelroos, bobbeltjes of blaasjes die plots kunnen zwellen en vaak erg jeuken, zwelling tong/lippen, jeuk
  • maag en darmen: onwel zijn, buikpijn, diarree
  • het hart: zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, shock, bewusteloosheid

Gezien er meestal een kruisallergie bestaat voor één of enkele voedingsmiddelen moet je enkel de voedingsmiddelen mijden waar je last van hebt.

Bij een vermoeden van een kruisallergische reactie kan je best je arts of een gespecialiseerde allergiediëtist contacteren. Aan de hand van jouw bevindingen kunnen zij de link leggen met de primaire allergie. Bij een kruisallergische reactie is het soms mogelijk dat er enkel op rauwe voedingsmiddelen gereageerd wordt en niet wanneer deze verhit werden. Soms kunnen wel kleine hoeveelheden verdragen worden. De begeleiding van een gespecialiseerde allergiediëtiste is belangrijk om de verdachte voedingsmiddelen op te sporen, zodat enkel de boosdoeners geëlimineerd worden.