Allergie voor sesam komt in België minder frequent voor maar is in heel Europa in opmars. Sesam is een plant uit de familie Pedaliaceae. Oorspronkelijk komt ze uit Afrika, maar wordt momenteel vooral verbouwd in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.
Sesamolie is altijd ongeraffineerd en daarom een risico. Dit in tegenstelling tot de allergenen pinda en soja, waarvan de olie meestal geraffineerd is en daarom allergeenvrij.
Bij personen met sesamallergie is er kans op een kruisallergie met amandelen, hazelnoot, paranoten, pinda, walnoten of zonnebloempitten. Vermijd deze allergenen enkel als een (kruis)allergie aangetoond is.
Symptomen
De klachten na het eten van sesamzaad of sesamolie zijn verschillend. Ze gaan van angio-oedeem, huid-, luchtweg- en maagdarmklachten tot anafylaxie. Die laatste is een zeer hevige allergische reactie. Een tintelend gevoel in de mond is vaak een eerste waarschuwingssignaal. Personen met een ernstige sesamallergie, met kans op anafylaxie,hebben best altijd een adrenalinepen binnen handbereik.
Behandeling
Door de ernst van de klachten is het belangrijk een strikt sesamvrij dieet te volgen. Een voedselallergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan, indien nodig, de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen.
Voeding
Sesam is één van de 14 allergenen die verplicht moet vermeld worden op de verpakkingen. Lees daarom goed de etiketten.
Voedingsmiddelen die sesam kunnen bevatten zijn onder andere:
- Brood, pistolets, broodjes, crackers, …
- Hummus
- Koek en gebak
- Oosterse gerechten
- Dressing en sauzen
- Tahin (= sesampasta)