Een pseudo-allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in voedingsmiddelen. De reacties bij een pseudo-allergie zijn te vergelijken met de reacties die bij allergieën uitgelokt worden. Bij een echte allergie treedt het immuunsysteem in actie, bij een pseudo-allergische reactie niet. Er bestaan geen onderzoeken, zoals huidtesten en/of bloedtesten, die deze overgevoeligheid kunnen aantonen.
De stoffen die mogelijke reacties uitlokkende zijn: AZO-kleurstoffen, bewaarmiddelen (bv. benzoaten, sulfieten, nitraat en nitriet), glutamaten (smaakversterkers), histamine, salicylaten en tyramine.
Symptomen
De klachten die kunnen optreden zijn jeuk, urticaria (netelroos), erger worden van astma of eczeem, buikkrampen, neusklachten (neusloop, niezen, neusverstopping), zwelling van aangezicht, lippen of slijmvliezen …
Behandeling
Wanneer niet duidelijk is welke de uitlokkende stoffen zijn, is het volgen van een pseudo-allergeen-arm dieet aangewezen. Dat volg je 4 weken, dit is de eliminatiefase, zo vermijd je alle voedingsmiddelen die een overgevoeligheidsreactie kunnen uitlokken. Dit doe je met behulp van een eetdagboek. Na 4 weken, als de klachten sterk afgenomen of verdwenen zijn, kun je starten met het herintroduceren van te mijden voedingsmiddelen. Dit doen we door ze op een gecontroleerde manier toe te voegen aan je voeding. Zo komen we op het spoor wat je (wel of niet) kunt verdragen en hoeveel (de tolerantiegrens).
Een voedselintolerantie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij een allergiediëtist belangrijk. Indien nodig wordt het voedingsadvies op maat herzien en kan een nieuwe tolerantiegrens bepaald worden.
Voeding
Bij de bereiding van de maaltijden gebruik je best verse producten. Koel restjes zo snel mogelijk af en eet ze op binnen de 24 uur.
Wanneer een etiket onduidelijke info weergeeft, raden we aan om deze voedingsmiddelen uit het menu te halen.
Te mijden voedingsmiddelen tijdens de eliminatiefase zijn o.a.:
- Frisdranken, cola …
- Gekleurd snoepgoed
- Kant-en-klare maaltijden
- Koffiekoeken, croissants, zuurdesembrood, notenbrood …
- Industrieel gemaakte koekjes, gebak
- Verschillende soorten groenten en fruit
- Ketjap, kant-en-klare kruidenmengsels, satésaus
- Vleeswaren en bereide vlees/visgerechten (uit koeling/diepvries)
- …