Sulfiet komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Het kan daarnaast ook toegevoegd worden aan voedingsmiddelen en dranken als bewaarmiddel (E220 – E228, E150b, E150d, E163). Sulfiet zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleuren. Het wordt ook gebruikt als bleekmiddel voor o.a. vis en suiker. Sulfiet lokt zelden een allergie uit, meestal een intolerantiereactie. Bij een intolerantie krijgen we gelijkaardige symptomen als bij een allergie maar zonder dat het immuunsysteem in actie schiet. De reactie op sulfiet kan mild zijn maar ook heel heftig. Elke hoeveelheid sulfiet kan klachten veroorzaken, hoe klein die ook is. Gevoeligheid voor sulfiet komt vooral voor bij mensen met astma.
Symptomen
De reactie op sulfiet kan mild zijn maar ook heel heftig (tot anafylaxie). Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. Mensen die gevoelig zijn voor sulfiet kunnen ook last krijgen van een astma-aanval, angio-oedeem, buikpijn, diarree, braken, duizeligheid en contact dermatitis.
behandeling
Bij het vermoeden van een sulfietallergie kan je best producten waar sulfiet aan toegevoegd werd vermijden. Als het inderdaad een sulfietallergie is, zullen de klachten verdwijnen. In een tweede fase kan je eventueel voorzichtig terug voedingsmiddelen met sulfiet toevoegen om op die manier jouw tolerantiegrens voor sulfiet te bepalen.
Een voedselallergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan, indien nodig, de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen.
Voeding
Sulfiet is één van de 14 allergenen die moet vermeld worden in de ingrediëntenlijst op de verpakkingen. Lees daarom goed het etiket. Additieven mogen met hun E-nummer of met hun naam vermeld worden op het etiket. Er bestaat wel een drempelwaarde voor het vermelden van een bron van sulfiet, namelijk 10 mg per kg of liter. Aangezien sommige mensen op zeer kleine hoeveelheden sulfiet reageren, kan het zijn dat ze reageren op voedingsmiddelen waar niet op vermeld staat dat ze sulfiet bevatten.
Te mijden voedingsmiddelen:
- Gedroogd fruit, gedroogde groenten
- Azijn met smaakjes
- Suiker en suikerwaren
- Alcoholische dranken
- Kant-en-klare maaltijden
- Aanduidingen op het etiket die kunnen wijzen op de aanwezigheid van sulfiet zijn:
- E 150b* (alkalisulfietkaramel),
- E 150d* (sulfietammonia-karamel)
- E 163* (anthocyaninen)
- E 220 (zwaveldioxide of zwaveligzuur)
- E 221 (natriumsulfiet),
- E 222 (natriumbisulfiet of natriumwaterstofsulfiet)
- E 223 (natriumdisulfiet of pyrosulfiet)
- E 224 (kaliumdisulfiet of pyrosulfiet)
- E 226 (calciumsulfiet)
- E 227 (calciumbisulfiet of calciumwaterstofsulfiet),
- E 228 (kaliumbisulfiet of kaliumwaterstofsulfiet)
- Sulfiet, SO2.
*Deze producten zijn bereid met sulfiet. De hoeveelheid sulfiet zal in de meeste gevallen beneden de 10 mg/kg of liter blijven.