Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
allergie voor nikkel

allergie voor nikkel

Ongeveer 10% van de vrouwen en 2% van de mannen heeft een overgevoeligheid voor nikkel. Deze overgevoeligheid is vooral bekend als een contactallergie. Nikkel is een metaal dat voorkomt in veel gebruiksvoorwerpen van roestvrij staal zoals juwelen, gespen, munten, horlogebandjes, ritssluitingen, paperclips, brilmonturen … Bij contact ontstaat er eczeem, vooral aan de handen. Sommige mensen met een contactallergie voor nikkel reageren ook op het nikkel opgenomen door de voeding. Het eczeem kan zich uitbreiden over het hele lichaam als gevolg van een reactie op nikkel uit de voeding.

Nikkel komt ook vrij uit bestek en pannen door het koken van groenten. Vooral groenten en fruit die rijk zijn aan zuren, zoals oxaalzuur (spinazie en rabarber), appelzuur (appels) en citroenzuur (citrusvruchten) zijn na bereiden rijk aan nikkel.

Een allergie voor nikkel gaat vaak gepaard met een allergie voor kobalt. 60% van de mensen met een kobaltallergie reageert ook op nikkel. Kobalt komt voor in vitaminepreparaten op basis van gist.

Symptomen

Klachten zijn (contact)eczeem, ontsteking van het lipslijmvlies, eczeem met blaasjes, bloedvatontsteking en netelroos, enkele uren na consumptie van het voedingsmiddel.

Diagnose

De contactallergie wordt vastgesteld door een huidtest. Om na te gaan of je ook reageert op nikkel uit de voeding wordt er gedurende 4 weken een nikkelarme voeding gebruikt. Indien de klachten sterk verbeterd of verdwenen zijn wordt er daarna terug nikkelrijke voeding geïntroduceerd. Bij het terugkeren van de klachten is men zeker van een gevoeligheid voor nikkel.

Behandeling

Aangezien alle voedingsmiddelen een bepaalde hoeveelheid nikkel bevatten is een nikkelvrij dieet niet mogelijk. De voedingsmiddelen die rijk zijn aan nikkel worden beperkt. Al naargelang de tolerantiegrens kan men een minder streng of strenger dieet volgen.
Daarnaast is het aangeraden om een ijzerrijke voeding te gebruiken. Nikkel en ijzer worden door hetzelfde mechanisme getransporteerd van de darm naar het bloed. Als ijzer wordt opgenomen, blijft het nikkel achter in de darm en verlaat het lichaam via de stoelgang.

Een nikkelallergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij een allergiediëtist belangrijk. Indien nodig wordt het voedingsadvies op maat herzien en kan een nieuwe tolerantiegrens bepaald worden.

Voeding

Vermijd voedingsmiddelen die veel nikkel bevatten:
– Volle graanproducten
– Haver, boekweit …
– Gedroogde groenten en fruit
– Chocolade
– …


Dieetblad

Koop het volledige dieetblad met 9 pagina's professioneel advies over allergie voor nikkel.

19,00 Excl. BTWIn winkelmand


Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!