Glutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte. Dit is een aandoening waarbij de dunne darm beschadigd wordt door het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Gluten zijn eiwitten aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in alle producten op basis van deze graansoorten. Boekweit en haver zijn van nature glutenvrij, toch zijn ze verboden binnen het glutenvrij dieet omdat er altijd kans op kruiscontaminatie is. Enkel haver en boekweit voorzien van het glutenvrije logo toegelaten. De diagnose coeliakie kan gesteld worden door een bloedonderzoek en een darmbiopt. Bij glutenintolerantie worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, waardoor het risico op tekorten van essentiële voedingsmiddelen vergroot.
Symptomen
De klachten verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben nauwelijks klachten. De meest voorkomende symptomen zijn: chronische diarree, obstipatie, buikpijn , opgezette buik en winderigheid. Soms is er sprake van depressie, botontkalking, vertraagde puberteit, vermoeidheid, ….
Behandeling
Een levenslang strikt glutenvrij dieet is noodzakelijk. Eet je toch gluten, ook al is het maar een heel klein beetje, dan wordt de dunne darm onmiddellijk beschadigd. Het dieet houdt in dat volgende etenswaren vermeden moeten worden:
- Alle granen die gluten bevatten
- Alle producten die hiervan gemaakt zijn
- Alle producten die met gluten besmet zijn
Voeding
Gluten zijn één van de 14 allergenen die verplicht moeten vermeld worden op de verpakkingen. Lees daarom goed de etiketten. Voedingsmiddelen die gluten kunnen bevatten zijn onder andere:
- Brood, paneermeel, crackers,
- Koeken, cake en taart
- Ontbijtgranen, muesli en cruesli
- Pasta, pizza, vermicelli
- Industriële bereidingen, sauzen en soepen
- Snacks
- …
Voorkom zeker besmetting met gluten, want het geringste aantal kan tot klachten leiden. Je kan ook kiezen voor glutenvrije producten die in de handel verkrijgbaar zijn. Je herkent ze aan volgend symbool: