Weekdieren zijn ongewervelde dieren met een week lichaam en een uitwendig kalkskelet (schelp). Daarom spreekt men ook van schelpdieren. Tot de groep van de weekdieren behoren mosselen, oesters, escargots, kokkels, Sint-Jacobsschelpen, slakken, wulken en inktvissen.
Het eiwit tropomyosine is de belangrijkste oorzaak van een allergische reactie na het eten van weekdieren. Ook een kleine portie kan een allergische reactie vrijwel meteen uitlokken. Heel gevoelige mensen krijgen het zelfs van het kookmateriaal of van gerechten die in contact zijn geweest met weekdieren.
Wie allergisch reageert op weekdieren, doet dit vaak ook op schaaldieren.
Symptomen
De bekende reacties zijn: gezwollen lippen, huidirritatie, misselijkheid, overgeven, benauwdheid, maar ook anafylaxie. Dit is een zeer hevige allergische reactie. Een tintelend gevoel in de mond is vaak een eerste waarschuwingssignaal. Personen met een ernstige weekdieren-allergie (met kans op anafylaxie) hebben best altijd een adrenalinepen binnen handbereik.
Behandeling
Door de ernst van de klachten is het noodzakelijk een strikt weekdierenvrij dieet te volgen. Een voedselallergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan indien nodig de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen. Deze allergie is blijvend en komt vaak voor op volwassen leeftijd.
Voeding
Weekdieren zijn één van de 14 allergenen die verplicht moeten vermeld worden op de verpakking. Lees daarom goed het etiket.
Weekdieren worden in weinig producten verwerkt. Daarom kun je het eten ervan redelijk eenvoudig vermijden.
De meest voorkomende voedingsmiddelen waar weekdieren in zitten zijn:
- Aperitiefhapjes, tapas
- Bouillabaise, vissoep
- Fruits de mer, zeebanket
- Paella
- …