Perubalsem is een hars die wordt gewonnen uit de bast van een Centraal-Amerikaanse boom ‘Myroxylon Pereira’. Perubalsem bestaat uit verschillende stoffen die tot nu toe nog niet allemaal bekend zijn. De voornaamste componenten zijn benzoëzuur (benzylbenzoaat), kaneelzuur (kaneelaldehyde), vanille en afgeleiden daarvan. Perubalsem bevat tevens essentiële oliën, die sterk lijken op de olie in de schil van citrusvruchten. De meeste mensen met een allergie voor perubalsem kunnen daardoor ook de schil van citrusvruchten niet verdragen.
Het gebruik van perubalsem in cosmetica is sinds 2005 verboden. Perubalsem mag wel nog gebruikt worden als extract en destillaat, maar mag dan niet meer dan 0,4% bedragen.
Extract of destillaat van perubalsem worden momenteel gebruikt
– als geurstof in verzorgingsproducten o.a. shampoo, conditioner, parfum, zeep, babypoeder, aftershave, tandpasta, cosmetica, deodorant …
– als smaakstof in voedsel o.a. ijs, frisdranken, bakkerijproducten, sterke drank, koffie, thee, kruiden en gekruide producten
– als antibacterieel middel in o.a. wondspray, hoestdrank …
– in tandheelkundige producten o.a. in vullingen (eugenol)
Mensen met een allergie voor perubalsem hebben een grote kans dat ze ook allergisch reageren op andere stoffen (kruisreactie) die chemisch verwant zijn, namelijk colofonium (rosin), benzoëzuur, eugenol, kaneelzuur, benzoïne, geurstoffen, tolubalsem, houtteer, terpentijn, propolis en storax.
Symptomen
De klachten uiten zich normaal gesproken in de vorm van eczeem. Dit kan variëren van een jeukende, schilferende uitslag tot pukkels of blaasjes, en zelfs nat eczeem. Het eczeem ziet men vaak in de hals, het decolleté, achter de oren, op de polsen, onder de oksels en het kan ook voorkomen op de handen en in het gelaat.
Een allergische reactie op bestanddelen van perubalsem in voeding kan zich uiten als geïrriteerdheid in en rond de mond, uitslag van de lippen of van de mondhoeken, hardnekkig eczeem met blaasjes aan de handen en uitgebreid eczeem elders op het lichaam.
Behandeling
Bij een allergie voor perubalsem is het belangrijk om contact met perubalsem te vermijden, ook van producten met dezelfde of chemisch verwante stoffen. Het gebruik van balsems (zalven) op de huid wordt afgeraden o.a. tijgerbalsem, sportbalsems … Daarnaast is het best om contact met parfums en geparfumeerde producten te vermijden zoals geparfumeerde cosmetica, huishoudproducten, hobbyproducten … Parfum op kleding spuiten is geen optie aangezien de allergene stoffen zich ook via de lucht verplaatsen. Wanneer er sprake is van een ernstige allergie kan het ook nodig zijn om de voedingsmiddelen te vermijden die extracten of destillaten van perubalsem bevatten of voedingsmiddelen die door een kruisallergie problemen kunnen geven o.a. benzoaten.
Een voedselallergie/intolerantie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan, indien nodig, de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen.
Voeding
Het is vrij zeldzaam dat mensen met een perubalsemallergie ook klachten van voedingsmiddelen hebben. Indien er een vermoeden bestaat, wordt aangeraden om gedurende 4 weken een dieet te volgen vrij van extracten of destillaten van perubalsem of aanverwante stoffen zoals benzoëzuur, benzoaten en parabenen. Na die periode wordt gekeken of de klachten verminderd of verdwenen zijn.
Vermijd:
– Koffie, thee, frisdranken, sterke dranken
– Bakkerijproducten
– Schillen van citrusvruchten, bessen, kersen
– IJs
– Kruiden en gekruide producten, kaneel
– Producten waar benzoëzuur (E 210), benzoaten (E211 – E 213) of parabenen (E 214 – E 219) aan toegevoegd zijn