Verpakte voedingsmiddelen
Lees altijd het etiket bij de aankoop van een verpakt voedingsmiddel om de aanwezigheid van allergenen na te gaan. Doe dit zowel voor nieuwe als voor bekende producten. Het is mogelijk dat het recept van een product is gewijzigd. Let daarom op veranderingen van het etiket (kleur, verpakking), en op vermeldingen als: ‘verbeterd recept’ of ‘nu nog lekkerder’. De fabrikant is niet verplicht te vermelden dat de samenstelling nieuw of veranderd is. Controleer dus regelmatig het etiket.
In Europa zijn de fabrikanten verplicht om 14 allergenen te vermelden op de verpakking: ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren. Bevat het voedingsmiddel één van deze allergenen dan moet het opgenomen worden in de ingrediëntenlijst, in een begrijpbare taal en duidelijk zichtbaar (in vet of in cursief of in een groter lettertype of … ). De volgorde van de ingrediënten geeft aan hoeveel er ten opzichte van elkaar in zit. Ze staan in dalende volgorde.
Ingrediënten:
Havervlokken (gluten), rijstmeel, tarwezemelen (gluten), maïszetmeel, rozijnen, geraspte kokos, magere melkpoeder (melk), zonnebloemolie, emulgator (sojalecitine), zout, antioxidant (natriumsulfiet)
Waarschuwingen
Op etiketten staan vaak waarschuwingen als: ‘Dit product is gemaakt in een fabriek waar ook melk, ei en pinda worden verwerkt” of ‘Kan sporen van soja, tarwe en noten bevatten.’
De fabrikant waarschuwt op deze manier voor mogelijke kruisbesmetting. Kruisbesmetting betekent dat er per ongeluk allergenen in een voedingsmiddel terecht kunnen komen tijdens het maken of bewaren ervan. Door deze waarschuwingen op het etiket, beschermt de fabrikant zichzelf tegen wettelijke gevolgen van een mogelijke reactie door kruisbesmetting.
De fabrikant is echter niet verplicht om deze waarschuwingen op de verpakking te zetten. Er bestaat hier geen wetgeving rond. Dat maakt dat ook producten waar geen waarschuwing opstaat, sporen van een allergeen kunnen bevatten.
Wij, als AllergieDiëtisten, laten producten met vermelding “is verwerkt in een fabriek waar …” of “kan sporen van … bevatten” toe aangezien de besmetting overal aanwezig kan zijn. We adviseren om steeds een epipen binnen handbereik te hebben aangezien dat de meeste veiligheid biedt.
NIET VERPAKTE VOEDINGSMIDDELEN
Sinds 13 december 2014 is er een nieuwe Europese wetgeving. Die bepaalt dat de consument altijd geïnformeerd moet worden over mogelijke allergenen bij niet verpakte voedingsmiddelen. De 14 verplicht te melden allergenen zijn dezelfde als bij verpakte producten namelijk ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren.
De informatie mag zowel mondeling als schriftelijk gegeven worden. Ze moet beschikbaar zijn voordat de aankoop plaatsvindt. De consument moet op elk moment toegang hebben tot de volledige en correcte allergeneninformatie. Concreet betekent dit dat een personeelslid in de zaak moet aanwezig zijn om de consument te informeren. Kan dat niet, bijvoorbeeld in een zelfbedieningszaak, dan moet de informatie duidelijk zichtbaar geafficheerd zijn of moet verwezen worden naar de plaats waar de info ligt (bijvoorbeeld in een map die zich in de winkel bevindt).