Lactose is de suiker die in melk en melkproducten voorkomt. Het wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzyme lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm (de darmmicrobiota) gaan dan de lactose ‘vergisten’. Al bij baby’s kan lactose-intolerantie aanwezig zijn, maar het kan eveneens ontstaan op kinder- of volwassenleeftijd.
Symptomen
Bij lactose-intolerantie kunnen volgende klachten of symptomen ontstaan: diarree, misselijkheid, maagdarmkrampen, opgeblazen gevoel, gasvorming.
BEHANDELING
Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen kleine hoeveelheden lactose verdragen. De grenswaarde is echter voor iedereen verschillend.
We maken een onderscheid tussen primaire en secundaire lactose-intolerantie. Primaire lactose-intolerantie is de meest voorkomende vorm en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Bij een secundaire lactose-intolerantie is de darmwand beschadigd (door bv. coeliakie, bestraling, darminfectie …) waardoor hij niet meer voldoende lactase kan aanmaken. Dit is tijdelijk. Na een 6-tal weken strikt lactosevrij dieet, kun je opnieuw lactose bevattende producten in de voeding inschakelen. Dit kun je opbouwen tot de tolerantiegrens (grenswaarde) bereikt is.
Een lactose-intolerantie bij baby’s is bijna altijd secundair. Moeders die borstvoeding geven, kunnen dat gewoon verder blijven doen. Moedermelk bevat van nature het enzym lactase om de aanwezige lactose te helpen verteren. Bovendien bevorderen de stoffen in moedermelk het herstel van de darmwand. Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie. Koemelkallergie is te wijten aan een probleem met ons afweersysteem, ons immuunsysteem. Ons lichaam reageert dan op de eiwitten in de melk.
Een voedselintolerantie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij een allergiediëtist belangrijk. Indien nodig wordt het voedingsadvies op maat herzien en kan een nieuwe tolerantiegrens bepaald worden.
Voeding
Om de symptomen te verminderen, vermijd je zoveel mogelijk de lactose in de voeding.
Melk (inclusief lactose) is één van de 14 allergenen die verplicht vermeld moet worden in de ingrediëntenlijst op de verpakking. Lees daarom goed de etiketten.
Te mijden voedingsmiddelen:
- melk, room
- yoghurt
- bepaalde kaassoorten
- koekjes …
- kant-en-klare producten o.a. instant soepen, saladedressings …
- ….