Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Allergie voor latex

Allergie voor latex

Mensen met een allergie voor latex hebben vaak ook een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit noemen we kruisallergie. Het immuunsysteem maakt soms geen onderscheid tussen de eiwitten van latex en die van voedingsmiddelen omdat die sterk op elkaar lijken. Men schat dat ongeveer 50% tot 70% van de personen die allergisch zijn voor natuurrubber latex een overgevoeligheid hebben voor plantaardige voedingsmiddelen, vooral voor verse fruitsoorten. Dit verklaart de naam latex-fruitsyndroom. Men weet nu dat de reactie op voedingsmiddelen ruimer is dan enkel op fruit. Een betere benaming is dan ook latex-voedsel syndroom.

Symptomen

Latex-allergie is een contactallergie met meestal een kruisallergie op voeding. Klachten die voorkomen bij deze kruisallergie zijn tinteling en irritatie van de mond, de keel en de ogen. Dit heet het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) en is meestal een milde vorm van voedselallergie. De symptomen beginnen binnen enkele minuten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Naast deze milde vorm kunnen er ook levensbedreigende reacties van anafylaxie voorkomen.

Behandeling (kruisreactie)

Meestal bestaat er een kruisallergie voor één of enkele voedingsmiddelen. Enkel bij een kruisallergische reactie voor het desbetreffende voedingsmiddel is het belangrijk het voedingsmiddel weg te laten. Laat je in dit proces begeleiden door een allergiediëtist.

Voeding (kruisreactie)

  • Fruit: banaan, kiwi, mango …
  • Groenten: tomaat, avocado …
  • Noten: kastanje
  • Aardappel

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!