Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt

Mensen met een allergie voor huisstofmijt hebben vaak ook een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit noemen we een ‘kruisallergie. Het immuunsysteem maakt soms geen onderscheid tussen het allergeen van de huisstofmijt en het allergeen van het voedingsmiddel, omdat die sterk op elkaar lijken. Dit kan tussen voedingsmiddelen onderling maar ook tussen voedingsmiddelen en de huisstofmijt.

Symptomen

De meest voorkomende klachten bij deze kruisallergie is tinteling en irritatie van de mond, de keel en de ogen. Dit heet het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) en is meestal een milde vorm van voedselallergie. De symptomen beginnen binnen enkele minuten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Naast deze milde vorm kan er ook een levensbedreigende reactie optreden, met name anafylaxie.

Voeding

Personen die een allergie hebben voor huisstofmijt, kunnen een kruisreactie vertonen met weekdieren (mosselen, oesters, slakken, inktvissen), wormen en insecten. Als je er geen last van hebt hoef je deze producten niet uit te sluiten. Bij lichte reacties mag je de voedingsmiddelen ook nog blijven eten. Enkel wanneer de klacht ernstiger wordt, is het nodig deze producten te vermijden.

Wat te doen bij kruisallergie?

Meestal bestaat er een kruisallergie voor een of enkele voedingsmiddelen. Als je er geen last van hebt hoef je deze producten niet uit te sluiten. Bij lichte reacties mag je de voedingsmiddelen ook nog blijven eten. Enkel wanneer de klacht ernstiger wordt, is het nodig deze producten te vermijden.
Bij vermoeden van een kruisreactie is het belangrijk een gespecialiseerde allergiediëtist in te schakelen. De allergiediëtist kan je helpen door een gerichte anamnese af te nemen en zo de mogelijke boosdoeners te detecteren. Op deze manier ga je geen voedingsmiddelen onnodig mijden. En kan de allergiediëtist samen met jou uitzoeken of je het voedingsmiddel al dan niet verhit kan eten.


Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!