Allergie voor kippenei komt vooral voor bij kinderen: 2% van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft er last van. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid.
Kippenei-allergie wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de eiwitten. Eiwitten zitten zowel in het wit van het ei als in de eidooier waardoor het hele ei problemen kan geven. Alle producten waarin kippenei verwerkt zit kunnen een allergische reactie veroorzaken.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen na het eten van ei zijn huidklachten en zwellingen angio-oedeem, meestal in gezicht en keel. Regelmatig zijn er ook problemen met de luchtwegen. Ei-allergie kan aanleiding geven tot anafylaxie. Dit is een zeer hevige allergische reactie. Een tintelend gevoel in de mond is vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Behandeling
Afhankelijk van het soort allergie en de ernst van de klachten wordt bepaald of je een strikt kippeneivrij dieet dient te volgen of ei(dooier) in gebak en/of verwerkt in warme bereidingen kan toegelaten worden. Bespreek dit met jouw arts/allergoloog of allergiediëtist. Dit dieetblad is opgesteld voor mensen die een strikt kippeneivrij dieet nodig hebben.
Een voedselallergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan, indien nodig, de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen.
Voeding
Kippenei is één van de 14 allergenen die verplicht vermeld moeten worden in de ingrediëntenlijst op de verpakking. Soms verwacht je het niet, zo kan aan kaas het enzym lysozyme (E1105) toegevoegd worden dat verkregen wordt uit kippenei-eiwit. Lees daarom goed de etiketten. De kans op een kruisreactie met andere eieren zoals: kwartelei, eendenei is groot. Deze worden dan ook best vermeden.
Eieren worden in veel voedingsmiddelen gebruikt, onder andere :
- pannenkoeken, koek …
- mayonaise, sauzen
- pasta met ei
- kant-en-klare gerechten
- …