Wat is een Pseudo-allergie?

Wat is een Pseudo-allergie?


Een pseudo-allergie is een vorm van voedselintolerantie. Er ontstaan soortgelijke klachten als bij een echte allergie. Bij een allergie treedt het immuunsysteem in actie waardoor er klachten optreden, dat is niet het geval bij een pseudo-allergie. Een pseudo-allergie kan niet aangetoond worden in het bloed of met andere (huid-)testen, omdat er geen antistoffen aangemaakt worden.

De reacties bij pseudo-allergie kunnen tot 3 dagen na inname van voedingsmiddelen optreden. Door deze mogelijke vertraging is het moeilijk om het voedingsmiddel dat de reactie uitlokt (trigger) te identificeren.

De uitlokkers van een pseudo-allergische reactie zijn meestal azo-kleurstoffen, bewaarmiddelen en sulfieten. Ook natuurlijke stoffen aanwezig in voeding kunnen pseudo-allergische reacties veroorzaken (o.a. vasoactieve aminen). Een combinatie van stoffen, zoals alcohol samen met voeding die bewaarmiddelen of kleurstoffen bevat, kan eveneens als trigger een pseudo-allergische reactie bevorderen.

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een pseudo-allergie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken (dit heet grenswaarde of tolerantiegrens). Die grens is bij iedereen verschillend.

Voor de behandeling van een pseudo-allergie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsstoffen en bepalen we zo de grenswaarde.