Uit een onderzoek van Berni Canani en collega’s blijkt dat geavanceerde suikerverbindingen, ook wel AGE’s genoemd, die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in sterk bewerkt voedsel, kunnen bijdragen aan voedselallergieën bij kinderen. Het onderzoek werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition.
Sterk bewerkt voedsel
In sommige landen heeft ongeveer 10% van de jonge kinderen een voedselallergie, en tegelijkertijd is de consumptie van sterk bewerkt voedsel, zoals junkfood, de afgelopen decennia sterk gestegen. In Europese landen blijkt dat zo’n 50% van de dagelijkse energie-inname afkomstig is uit bewerkt voedsel.
AGE’s en voedselallergieën
Het is al langer bekend dat AGE’s, die veel voorkomen in junkfood, schadelijk zijn voor de gezondheid. AGE’s zijn stoffen die ontstaan wanneer suikers zich hechten aan eiwitten of vetten. Ze spelen een rol bij ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Dit onderzoek is de eerste keer dat een verband wordt gelegd tussen AGE’s en voedselallergieën.
AGE-gehalte in het lichaam
In het onderzoek werden drie groepen kinderen (tussen 6 en 12 jaar, n=61) vergeleken: kinderen met voedselallergieën, kinderen met luchtwegallergieën en een gezonde controlegroep. Er werd een verband gevonden tussen de hoeveelheid AGE’s in het lichaam en de consumptie van junkfood. Kinderen met voedselallergieën hadden hogere niveaus van AGE’s in hun lichaam dan kinderen met luchtwegallergieën of de gezonde controlegroep.
Conclusie
Er is een verband gevonden tussen het eten van junkfood, het verhoogde AGE-gehalte in het lichaam en het ontstaan van voedselallergieën bij kinderen. Dit toont aan hoe voedingskeuzes onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe dit precies werkt, zodat gezondheidsautoriteiten kinderen kunnen adviseren om minder junkfood te eten.