De voorbije weken zijn er weer een aantal terecht bezorgde mama’s en papa’s langs geweest. Tijdens de zomervakantie vertrekken er heel wat kinderen en jongeren op chiro-, scouts-, KLJ- en andere vakantiekampen. Voor de kinderen de week van hun leven maar voor de ouders vaak toch angstig afwachten hoe de week verloopt. Zeker wanneer je kind een voedselallergie heeft.
Gelukkig verloopt dit meestal heel goed maar een degelijke voorbereiding is belangrijk. Zowel de kampleiding, als ook de keukenploeg, de kinderen, … moeten goed geïnformeerd worden. Het is niet altijd eenvoudig dit zelf over te brengen. Met veel plezier ondersteun ik, net als mijn collega’s allergiediëtisten, deze ouders. Als allergiediëtiste is het net iets makkelijker om de juiste info over te brengen, om op de gevaren te duiden, om alternatieven te geven, … De kampleiding, de verantwoordelijke van de keuken, … appreciëren dit. Mijn ervaring leert dat men met allergieën niet lacht maar vaak het strenger aanpakt dan nodig is waardoor de kids eenzijdige eetmomenten tegemoet gaan. Dit door een te zwakke kennis en bij twijfel is men liever te streng dan een allergische reactie te riskeren. Deze houding is de meest correcte maar als wij, allergiediëtisten, voor een betere kennis kunnen zorgen, kan jouw kind gedurende het kamp van een veel groter (vaak lekker) aanbod genieten. Fantastisch toch!
De voorbereidingen van de kampen zijn zo goed als voorbij. Ouders van allergiepatiënten (waaronder ikzelf J) zijn meestal pas gerust als ze weten dat alles geregeld is en zijn er meestal vroeg bij. Verschillenden onder ons zijn nu al bezig met het nieuwe schooljaar. Gaat jouw kind op 1 september naar de kleuterschool, de lagere school of de secundaire school? Ook hier geldt hetzelfde verhaal. De leerkrachten moeten geïnformeerd worden. Hoe pakken we het aan in de klas, wat met tussendoortjes, traktaties, uitstappen, ….
Soms lijkt het vervelend telkens opnieuw de school, de kampleiding, … te moeten lastig vallen. Maar voor jou en jouw gezin is ‘leven met allergie’ dagelijkse kost. Voor de school, de kampleiding, … is dit echter niet. Herhaling kan zeker geen kwaad en hoe beter men op de hoogte is, hoe meer men rekening met de allergie van je kind kan houden. Ongeveer 6% van de kinderen heeft te maken met een voedselovergevoeligheid maar hier is nog eens enorm veel verschil (allergisch voor ei, koemelk, noten, soja, pinda, … of glutenintolerantie of lactose-intolerantie of …). Sommige kinderen kunnen kleine hoeveelheden verdragen, bij anderen zijn kruimels al te veel en bij nog anderen kan er al een reactie optreden als een ander kind bijvoorbeeld pinda’s eet. Als je niets kent van voedselovergevoeligheden zou je voor minder de bomen niet meer door het bos zien.
Mijn raad voor jullie: denk niet te snel dat ze het ondertussen allemaal wel weten. Ga ieder jaar opnieuw even langs en leg nogmaals duidelijk uit waar jouw kind niet tegen kan en wat de reactie kan zijn. Voel je je onzeker, contacteer dan een allergiediëtiste of vraag jouw dokter om de info door te spelen.
Ben je vol goede voornemens om een gesprek met de school, de kampleiding, de andere ouders, … voor te bereiden? De website www.allergieopschool.be kan je al flink op weg helpen.
Voor de kampgangers, veel plezier!!
An