De rol van voeding bij de behandeling van chronische immuunziekten wordt steeds belangrijker, maar er is tot op heden nog niet veel aandacht besteed aan welke meerwaarde een immuun-ondersteunend dieet kan bieden als aanvullende therapie bij de behandeling van allergische aandoeningen. Deze review beoordeelt de bestaande evidentie voor de relatie tussen voeding, onze immuunfunctie en allergische aandoeningen. Daarnaast stellen de auteurs van deze review een “immuun-ondersteunend dieet” voor om voedingsinterventies in klinische studies uit te breiden en om dus een bijkomende therapeutische optie te bieden bij allergische aandoeningen vanaf de kinderjaren tot volwassenheid. De gehele evidentie werd geëvalueerd en gebruikt om uiteindelijk een duurzaam immuun-ondersteunend dieet te ontwikkelen dat als aanvullende therapie kan gebruikt worden naast andere soort behandelingen tegen allergische aandoeningen. Het voorgestelde dieet in deze review bestaat voornamelijk uit:
- een groot en gevarieerd aanbod aan verse en minimaal onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen (zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten) en gefermenteerde voedingsmiddelen
- aangevuld met kleinere hoeveelheden aan noten, omega-3-rijke voeding en dierlijke producten zoals (vette) vis, mager vlees of gevogelte (zowel ‘vrije uitloop’ als ‘biologisch gekweekt’), (gefermenteerde) melkproducten – ook de volle of vette varianten – en eieren.
Hoe pas je dit nu toe in jouw dagelijks eetpatroon?
Eigenlijk komt de basis van dit dieet neer op de richtlijnen gezonde voeding.
Deze staan ook beschreven in onze voedingsdriehoek: je kan dagelijks best meer voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong eten en wat minder van dierlijke oorsprong. Dit betekent dat je 2 stukken fruit en 300 g groenten per dag op de menu mag hebben staan en dat de voorkeur gaat naar volkoren graanproducten i.p.v. witte of geraffineerde producten. Daarnaast is het aanbevolen om minstens een keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd te nemen met peulvruchten om zo de inname van vlees te minderen. Vooral vet en bewerkt vlees moet beperkt worden terwijl mager vlees en gevogelte de voorkeur krijgen.
Je dagelijks eetpatroon aanvullen met plantaardige voedingsmiddelen zoals noten, pitten en zaden (+/ 30 g/dag) is ook aanbevolen.
Bijkomend is er van een aantal voedingsmiddelen en voedingsstoffen geweten dat ze de gezondheid van ons darmmicrobioom en onze immuunfunctie kunnen ondersteunen:
- Gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, verse kaas, olijven
- Omega-3 vetten (via (vette) vis, margarine met omega-3 of omega-3 rijke plantaardige olie zoals walnootolie of lijnzaadolie)
- Een bepaald soort vezel (Bèta-glucanen) dat terug te vinden is in haver
- Flavonoïden (dit zijn een soort anti-oxidanten), terug te vinden in bepaalde vruchten (appel, citrus, druiven), bepaalde groenten (broccoli, paprika, selderij, ui), sojabonen, witte/bruine bonen en erwten
Als laatste is het ook voornaam om bepaalde producten te beperken binnen je eetpatroon zoals: sterk bewerkte producten (fast food (snacks), koeken, gebak, sauzen, frisdranken …), geraffineerde graanproducten, zoete producten met toegevoegd suiker en vetrijk vlees en bewerkt vlees.
Bron: