Mijn kinderen hebben in hun grote vakantie 4 belangrijke bezigheden. Ze moeten studeren (dat is jammer genoeg al een hele hap uit hun vakantie), ze sporten, maken een reisje en doen vakantiewerk. Zo zal het waarschijnlijk met veel jongeren zijn die het middelbaar ontgroeit zijn, nog niet gaan werken en dus in het tussenstadium van ‘student’ vertoeven. Maar wat heeft dit nu met allergie te maken zal je je afvragen.
Zowel mijn zoon als dochter doen vakantiewerk als monitor. De ene op het speelplein, de andere als sportmonitor (dagopvang). Na een dag werken komen ze thuis met verhalen en luister ik met een half oor tot het woord allergie valt. Dan hebben ze mijn volle aandacht. Dit jaar komen ze allebei thuis met verhalen dat ze geen medicatie meer mogen geven. Bij een organisatie mag de monitor zelfs geen wonde meer ontsmetten. Want iemand kan wel eens een allergische reactie krijgen op het ontsmettingsmiddel of op een middel tegen hoofdpijn of keelpijn. Wat opzoekwerk leert mij dat iedere organisatie, betreffende medische zorgen, ongeveer dezelfde reglementen heeft op enkele kleine punten na. Eerste hulp mag geboden worden, indien nodig moet een arts geraadpleegd worden en niet (levens)noodzakelijke hulp kan enkel na contact met de ouders.
Vorig jaar was er op het speelplein een deelnemer met een epipen. Het kind was allergisch voor bijensteken. Zelf vond ik dat de monitoren hierover niet voldoende ingelicht waren. Mijn kinderen hebben mij thuis al meermaals horen zeggen dat wij, de allergiediëtisten, het jammer vinden dat de meeste mensen niet weten hoe een epipen gebruikt moet worden. Mijn dochter, die haar eerste jaar monitor was, heeft toen gevraagd wat ze moest doen in geval van een bijensteek. Ik heb haar uitgelegd hoe ze de pen moest gebruiken en dat ze niet mocht treuzelen als het nodig zou zijn. Ze was erg alert en heeft ervoor gezorgd dat de epipen overal meeging waar het kind was.
Een ander heikel punt is de medische fiche van de deelnemers. Iedere week hoor ik van mijn kinderen dat die NIET van alle deelnemers in orde is. En dat is jammer, want dit document bevat alle nodige informatie om uw kind te kunnen helpen indien nodig.
Door middel van deze blog wil ik graag een aantal boodschappen meegeven:
- Ouders van kinderen die naar speelplein, sportkamp (intern of extern), kamp met de jeugdbeweging,… gaan en die allergisch reageren met kans op een anafylactische shock: je kan niet genoeg wijzen op de noodzaak van snel handelen. Licht de monitoren iedere week opnieuw in. In veel gevallen zijn het iedere week andere monitoren. Niet enkel de hoofmonitor moet op de hoogte zijn, want die is ook niet overal op hetzelfde moment. Zorg dat de monitoren weten wat de mogelijke reactie is, hoe ze de epipen moeten gebruiken https://www.youtube.com/watch?v=zNOcpuFSmrE en zorg dat u uw TELEFOON bij de hand hebt. Dit geldt niet enkel voor een bijensteek, het is ook zo bij allergie voor pinda, noten,….
- Aan de organisatoren en verantwoordelijken van speelplein, sportkamp, jeugdbeweging,… zorg dat alle monitoren en begeleiders van de kinderen en de jongeren op de hoogte zijn van wat mag en niet mag in verband met medische zorgen, zoals die gelden binnen uw organisatie. Dit kan gebeuren op de algemene vergadering waar alle monitoren aanwezig moeten zijn. Herhaal in de week of periode wanneer er iemand met kans op een anafylactische shock bij de deelnemers is wat er moet gedaan worden in geval van nood.
- Aan de organisatoren en verantwoordelijken van speelplein, sportkamp, jeugdbeweging,… zorg dat de ouders op de hoogte zijn van het reglement dat van toepassing is voor uw organisatie en zeker betreffende de medische zorgen. Bezorg hen dat liefst schriftelijk.
- Aan ouders en monitoren: zorg dat de medische fiche ALTIJD ingevuld is en op een vaste plaats ligt zodat die altijd beschikbaar is.
Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen mijn kinderen en ook alle andere monitoren die tijdens de vakantie klaarstaan om jongeren een leuke vakantie te bezorgen, hun (vakantie)werk op een goede manier doen en kan er in geval van nood snel en correct gehandeld worden.
Mieke Leurs