In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat mensen niet meer weten wat ze wel of niet kunnen eten om reacties – voornamelijk buikklachten – van hun lichaam te voorkomen. Veelal hebben ze tal van onderzoeken achter de rug en als de testresultaten negatief zijn, wordt het voedingspatroon onder de loep genomen. Soms doen mensen dat op eigen initiatief met behulp van de informatie die ze hier en daar krijgen of vinden op het internet. Andere laten hun begeleiden door een diëtist. Al heb ik soms het idee dat een diëtist voor veel mensen “hun laatste hoop” is.
Deze maand kreeg ik een vrouw op consultatie die al een lang traject voor haar buikklachten had afgelegd. Op eigen initiatief volgde ze een FODMAP-dieet, waarmee ze heel wat triggers voor de buikklachten uit de voeding had kunnen halen. Vervolgens probeerde ze een proteïnerijk dieet te combineren met de eliminatie van haar triggerende FODMAP’s met als doel enkele kilo’s te verliezen. Ondanks dat ze heel strikt was in het volgen van al haar dieetregels bleven er buikklachten de kop op steken en zelfs erger dan voordien. Deze buikklachten, haar schommelend gewicht, haar lijstjes van toegelaten en te vermijden voedingsmiddelen in combinatie met haar veel vragende job en haar gezin gaven haar veel stress en angsten om iets “verkeerd te eten”. Om haar buikklachten toch beter onder controle te krijgen ging ze van start met de domino-app (een applicatie die ontwikkeld werd om mensen met prikkelbare darm syndroom te helpen met een vereenvoudigd FODMAP-dieet, meer informatie zie: https://www.uzleuven.be/nl/nieuwe-dieet-app-bij-prikkelbare-darm-efficienter-dan-medicatie). Al snel liet ze weten aan haar huisarts dat ze door de bomen het bos niet meer zag. De voedingsaanbevelingen in de app waren helemaal anders dan haar oorspronkelijke FODMAP-dieet en haar buikklachten verbeterden niet. Haar angst om foute voedingsmiddelen te eten die klachten kunnen geven, nam steeds meer toe. Samen eten met het gezin lukte nog maar ze maakte wel telkens andere maaltijden voor haarzelf. Als er op haar werk een event met eten was, durfde ze bijna niks te eten en bij vrienden op bezoek gaan, ging standaard gepaard met veel buikklachten.
Uiteindelijk kwam ze bij mij op consultatie met de hulpvraag “Wat kan ik nog eten zonder klachten te krijgen en dat gezond is op lange termijn?”. Samen met haar probeerde ik haar klachten op te lijsten, uitlokkende voedingsmiddelen in kaart te brengen en een uitgebreide voedingsanamnese af te nemen. Al snel viel mij op dat ze heel selectief at: geen fruit, geen graanproducten of aardappelen, geen zoetigheden, weinig vetstof, beperkt aantal groenten, … Ze gaf toe af en toe precies eetaanvallen te hebben, dan geraakt ze niet verzadigd en blijft ze eten – enkel van gezonde voedingsmiddelen. Ook vertelde deze moedige vrouw dat ze naast buikklachten in haar jeugd te kampen had gehad met een eetstoornis – eerst anorexia en daarna boulimia. De laatste tijd merkt ze echter dat ze af en toe terug eetgestoorde gedachten heeft, wat haar opnieuw een negatief gevoel en stress geeft. Al snel vroeg ze mij “Wat moet ik weglaten in mijn voeding om geen buikklachten meer te hebben?”. Mijn antwoord: stress en je dieetregels. Ze begon te huilen omdat ze het heel confronterend vond. We spraken af dat ze terug ging proberen “gewoon” gezond te eten (zonder beperkingen) en dat ze een eet-klachten dagboek ging bijhouden. Dit was heel beangstigend voor haar maar toch vond ze de energie om met dit advies aan de slag te gaan. Ze liet haar zelf toe om terug de gezinsmaaltijd te eten, ’s middags enkele sneden brood te eten, een klein beetje te proeven van de pasta van haar kinderen, ze at een banaan als tussendoortje, … Tijdens onze tweede consultatie vertelde ze direct meer energie en minder buikklachten te hebben. Haar eetgestoorde gedachten waren terug meer op de achtergrond geraakt. Wel had ze angsten ervaren maar ze bleef haar zichzelf motiveren met de gedachten het kan alleen maar beter worden. We gaan verder met dieetregeltje per regeltje achterwegen te laten om tot een gezond en voedend eetpatroon te komen. Dit in combinatie met een eet-klachten dagboek dat haar het vertrouwen geeft om dingen uit te proberen terwijl de diëtist meekijkt en eventuele voedingstriggers eruit kan detecteren.
Diëtisten geven niet enkel lijstjes en enkele dieet richtlijnen. Onze taak is op zoek gaan naar de meest passende voedingsgewoonten met alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Groetjes,
Nathalie