Deze week geven we het woord aan 2 laatstejaarsstudenten voedings- en dieetkunde: Sophie Goossens en Lies Loosvelt. Zij volgden als stagiaires van 2 bestuursleden de basisopleiding, figuurlijk ;-), vanop de eerste rij…
Begin deze week was het eindelijk zover: de tweejaarlijkse basisopleiding van de Allergiediëtisten. Diëtisten van over het hele land zakten op maandag 22 en dinsdag 23 april af naar Beveren voor een programma om duimen en vingers van af te likken. Nationale en internationale autoriteiten in hun vak gaven toelichting over de meeste recente ontwikkelingen en trends in het klinische werkveld en op vlak van onderzoek.
De eerste dag stond in het teken van de voedselallergie. Prof. Dr. Schrijvers beet de spits af met een heldere uiteenzetting over het ontstaan van een voedselallergie en de werking van het immuunsysteem. Vervolgens gidste Prof. Dr. Hagedorens ons door de vele en soms verwarrende wetenschappelijke literatuur omtrent de vroege introductie van allergenen ter preventie van voedselallergieën. Deze aanpak is fundamenteel verschillend van de oude aanpak waarbij allergenen zolang mogelijk werden vermeden bij kinderen met risico op voedselallergieën. We kregen niet alleen inzichten in de huidige literatuur, maar ook concrete en praktische tips over het introduceren van allergenen zoals pinda en ei bij baby’s jonger dan 6 maanden. Na de pauze werden we getrakteerd op een vernieuwende en boeiende visie op het gebruik van immunomodulerende voeding ter ondersteuning van allergische ziekten, door diëtist-onderzoeker B.J. Vlieg-Boerstra. Zij vertelde over het belang van verse en onbewerkte voeding, gefermenteerde voeding zoals yoghurt of kimchi en de balans tussen de inname van anti-inflammatoire omega 3 vetzuren en de pro-inflammatoire omega 6-vetzuren. Stof tot nadenken!
Na een lekkere en voedzame lunch was het tijd voor een meer praktische benadering van de zaak. Dat was zeker welkom na de grote brok theorie die we al achter de kiezen hadden! Allergiediëtist Kris Gillis en Prof. Dr. Gigi Veereman gaven een inkijk in de niet IgE-gemedieerde voedselallergieën en maakten dit concreet door enkele casussen met ons te doorlopen. Ze gaven ons enkele voorbeelden van baby’s met een koemelkeiwitallergie, die spectaculaire resultaten behaalden met ‘simpelweg’ het aanpassen van de melkvoeding. Prof. Dr. Breynaert gaf ons daarna een uitgebreide uitleg over voedselallergieën bij volwassenen. Ze nam ons mee in de wereld van kruisallergieën en augmenterende factoren bij allergie. Wist je bijvoorbeeld dat lichaamsbeweging of omgevingstemperatuur een reactie kan uitlokken bij mensen met allergieën? We sloten de dag af met een praktijkgerichte aanpak en concrete en verrassende casussen. Iedereen kon voldaan naar huis vertrekken na een geslaagde eerste dag!
De tweede dag begon met misschien hier en daar wat kleine oogjes, maar de interesse werd snel weer aangewakkerd door de uiteenzetting van Prof. Dr. Tim Vanuytsel. De tweede dag stond namelijk in het teken van de voedselintoleranties en prikkelbare darm. Vanuytsel gaf een overzichtelijke uitleg over prikkelbare darm en het belang van de juiste ondersteuning voor deze patiënten. Ook kregen we een opfrissing over de ‘brain-gut-axis’. Ook de eetstoornis ARFID werd aangehaald, een onderschat risico voor mensen met prikkelbare darm en/of intoleranties waar wij als diëtisten ook waakzaam moeten voor zijn. Vervolgens ging Prof. Dr. Boeckstaens het pad van de wetenschappelijke studies op en nam ons mee doorheen de talrijke projecten die de mechanismen van voedselovergevoeligheden trachten te ontrafelen. Hoe ontstaat zo’n niet-allergische voedselovergevoeligheid juist? Boeckstaens legde gedetailleerd maar helder zijn hypothesen en onderzoeken uit rond dit thema. De behandeling van voedselovergevoeligheid zou er in de toekomst wel eens helemaal anders uit kunnen zien! Hierna was het weer tijd om de praktische toer op te gaan en gingen we aan de slag met casussen over intoleranties. We werden geprikkeld om zelf na te denken over de aanpak van deze patiënten. Allergiediëtisten Kelly Van Meerbeeck en An De Busser zetten onze grijze massa goed aan het werk en zorgden voor een kritische blik op deze casussen. Tijd voor een welverdiende lunchpauze!
Een laatste eindsprint bracht ons bij een reeks boeiende uiteenzettingen over voedseladditieven en pseudo-allergieën. De allergiediëtisten werden hierdoor bijgestaan door spreker Dr. Isabel Skypala. Zij loodste ons moeiteloos door de wetenschappelijke evidentie die er momenteel bestaat omtrent intoleranties aan voedseladditieven. Haar jarenlange ervaring in dit onderwerp was een grote meerwaarde voor deze dag! Allergiediëtisten Marieken Callebout en Evi Van Den Bossche zorgden voor een uitgebreide praktische kijk op pseudo-allergieën en hiermee was de dag tot de laatste minuut gevuld met nuttige informatie. We kunnen terugkijken op een meer dan geslaagde editie!
Wist je trouwens dat wij als Allergiediëtisten dit jaar 10 kaarsjes uitblazen? Dat vroeg om een topeditie van onze basisopleiding. Op naar nog vele jaren kennis en inzicht delen!