Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Vaccin onder vorm van neusspray onderdrukt pinda-allergie bij muizen

Vaccin onder vorm van neusspray onderdrukt pinda-allergie bij muizen


Overgenomen artikel: Nasal mist vaccine supresses peanut allergy in mice – https://www.foodallergy.org/about/media-press-room/nasal-mist-vaccine-suppresses-peanut-allergy-in-mice

Een vaccin onder de vorm van een neusspray kan bij muizen, die gesensibiliseerd zijn voor pinda, voorkomen dat een allergische reactie optreed of kan de symptomen van een allergische reactie onderdrukken. Dit vaccin, een nieuwe vorm van immunotherapie, werd ontwikkeld door onderzoekers van Mary H. Weiser Food Allergy Center, Universiteit van Michigan.

Op dit moment is de enige behandeling nog steeds het voedingsmiddel, dat een allergische reactie geeft, vermijden of de allergische reactie die gestart is, blokkeren. Met dit onderzoek wil men inspelen op het immuunsysteem zodat de reactie niet ontstaat.

Tijdens een allergische reactie reageert het immuunsysteem op het allergeen dat in feite een onschuldig eiwit is. Met immunotherapie probeert men het immuunsysteem zo te trainen tot het allergeen verdragen wordt. Andere vormen van immunotherapie bij pinda-allergie zijn al met succes getest in klinische trials, maar niet bij alle pinda-allergische patiënten. De tolerantie kan ook verdwijnen wanneer de onderhoudsdosis wordt onderbroken. Bijkomend kunnen er tijdens de immunotherapie allergische reacties optreden.

De onderzoekers willen een veilige, vol te houden en effectieve vorm van immunotherapie ontwikkelen.  De muizen werden experimenteel gesensibiliseerd voor pinda om zo de effecten van pinda-allergie te kunnen nabootsen. Daarna kregen ze of 3 dosissen over 2 maanden van de neusspray of een placebo. 2 weken na de laatste neusspray werden de muizen blootgesteld aan pinda en werden de klachten en de immuunrespons geëvalueerd.

De muizen die de neusspray toegediend kregen, waren beschermd tegen zowel lichte symptomen van een allergische reactie als meer ernstige reacties.

Bijkomende studies bij muizen zijn opgestart om na te kijken of het beschermend effect ook over een langere tijd blijft bestaan. Verdere onderzoeken bij muizen moeten meer details blootgeven wat betreft het mechanisme achter het verkregen beschermend effect.

Als deze onderzoeken even succesvol zijn, kunnen deze leiden tot klinische onderzoeken bij personen met een pinda-allergie.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!