Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
En het blijft warm …

En het blijft warm …

De warme temperaturen blijven aanhouden. Zelf verbleven we vorige week in het mooie Cyprus.
Tijdens één van onze daguitstapjes vroegen we ons terecht af wat de impact van de temperatuur op de adrenalinepen in onze rugzak zou zijn. In het verleden ging ik er, al dan niet terecht, altijd vanuit dat die enkele dagen wel niet zo’n impact zouden hebben. Maar sinds mei zijn in ons klein Belgenlandje de temperaturen al lekker zomers.

Kleine kinderen volgen het ritme van de ouders. Hierdoor zijn er in de vakantieperiode zeker wel uitjes maar er zijn ook heel wat dagen rustig thuis of bij de grootouders of andere familieleden (als de ouders terug aan het werk zijn). Met een tienerdochter in huis, ligt dat net anders. Door de smartphones, what’s app groepjes, snapchat … is het heel makkelijk om af te spreken met vrienden en vriendinnen. Dus de dagen gewoon thuis, komen minder en minder voor.  De adrenalinepen gaat uiteraard altijd mee en komt zo dus vaker met hogere temperaturen in contact.

Wat zegt de wetenschap hierover …

In 2016 verscheen er een review waarin alle studies bekeken werden die de effecten van temperatuurschommelingen op adrenaline bestudeerden. Volgens de etikettering op onze adrenaline auto-injector (JEXT pen, aangezien EPI-pen tijdelijk niet in voorraad is in België) moet deze bewaard worden op kamertemperatuur (beneden 25°C).
De huidige Amerikaanse bewaarvoorschriften zijn op kamertemperatuur (20°C – 25°C), excursies zijn toegelaten met een temperatuur tussen 15°C en 30°C.

In de literatuur werden alle studies die de invloed van hoge / lage temperatuur op adrenaline in vergelijking met de aanbevolen temperatuur (kamertemperatuur) bestudeerden weerhouden. Dit waren 9 studies. In slechts 2 studies werden adrenaline auto-injectoren getest. In de overige studies werd vloeibare adrenaline (gebruikt op spoeddiensten) getest. Bij lange blootstelling aan hoge temperatuur (70°C) bleek de werking van de adrenaline af te zwakken. Geen enkele studie die extreme koude temperaturen testte, vond een vermindering van de werking. En geen van de studies die hoge ‘realistische’ temperaturen testten, vond een vermindering qua effectiviteit.

De onderzoekers concludeerden dan ook dat hoge ‘realistische’ buitentemperaturen waarschijnlijk minder kwaad kunnen dan vroeger gedacht. Hoewel vrieskou en excursies bij hoge buitentemperaturen geen effect hadden op de adrenaline, is er meer onderzoek nodig. Vooral klinisch onderzoek dat de werkelijkheid meer benadert en met adrenaline auto-injectoren.

Wat haal ik hier voor mezelf uit? De adrenaline auto-injector wordt best op kamertemperatuur bewaard. Bij uitstapjes is het niet zo erg als de adrenaline auto-injector een dag in een te warme omgeving vertoeft maar indien de mogelijkheid er is, bewaar je de injector best binnen. Ben je op uitstap, en je last een pauzemoment in (op een terras, bij familie, vrienden …) zorg dan dat je tasje / rugzakje met injector in de schaduw of binnen hangt / staat.

Trouwens nog belangrijker is het om je omgeving regelmatig in te lichten, hoe de auto-injector gezet moet worden. Wist je trouwens dat dit verschillend is voor de Epi-pen en de Jext-pen? Klik op de afbeelding van de pen en er wordt een instructiefilmpje getoond.

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!