Van 17 tot 19 oktober waren wij met 3 allergiediëtisten aanwezig op de PAAM (pediatric allergy and astma meeting). We vinden het heel belangrijk om up-to-date te blijven en zorgen daarom dat we ook regelmatig buitenlandse congressen volgen. De nieuwe kennis kan dan gedeeld worden met de collega’s van ons allergiediëtistennetwerk.
De eerste dag liep niet volledig volgens plan aangezien we onze eerste reeks lezingen gemist hadden wegens “zaal volzet”. Verdorie toch! Gelukkig is dat bij die ene keer gebleven en waren we de rest van het congres ruim op tijd om een zitplaats te bemachtigen.
Om de tijd te vullen zijn we “posters gaan lezen”. Iedere poster is een samenvatting van een onderzoek rond allergie of astma dat ergens ter wereld is uitgevoerd en afgerond. Best wel interessant om te lezen waar overal onderzoek naar gebeurt. En wat de bevindingen zijn na afloop.
We sloten onze eerste congresdag af met lezingen rond noten-, kippenei- en pinda-allergie.
Op dag 2 startten we met een lezing over “grenzen” die we tegenkomen bij voedselallergie en dit op vlak van preventie, diagnose, behandeling, management … Na de koffiepauze volgden we een symposium over FPIES (food proteïn induced enterocolitis), een niet-IgE-gemedieerde allergie, vaak voor koemelk, die vooral voorkomt bij jonge kinderen maar eveneens bij volwassen personen aanwezig kan zijn.
Onze lunch bestond dagelijks uit een “meal in a box”, helaas niet al te smakelijk. Na de middag verruimden we onze kennis rond anafylaxie (ernstige allergische reactie) bij kinderen en adolescenten, zowel in Europa als in Azië. Anafylaxie komt vooral voor bij adolescenten, in mindere mate bij jonge kinderen. In Europa zijn er vooral ernstige allergische reacties op pinda, ei, vis en noten. In Azië staan tarwe en vis als eerste op het lijstje.
De laatste dag stonden er veel interessante onderwerpen op het programma waardoor we ons “gesplitst” hebben om toch met zoveel mogelijk info naar huis te kunnen gaan. In de ochtend volgden we een sessie rond preventie van allergie en astma, gevolgd door een symposium over speciale producten te gebruiken bij koemelkeiwitallergie. Daarnaast passeerde een update van nieuwigheden van het afgelopen jaar op gebied van allergie en astma bij kinderen. Heel interessant allemaal!
Na het nuttigen van onze “meal in a box” haastten we ons naar een symposium over EoE (eosinofiele oesophagitis) en een symposium over anafylaxie, hoe het risico op ernstige reacties verminderen? We eindigden ons congres met een interactieve pro-con-sessie rond het thema: “Orale immunotherapie moet worden aangeboden aan de meeste patiënten met voedselallergie”.
We waren verzadigd met nieuwe inzichten en info. Tijd om nog even te gaan genieten van Firenze. Deze mooie stad was ook een toeristisch bezoekje van ons waard! En na 3 intense congresdagen hadden we nog even ontspanning verdiend!
Groetjes,
Hilde Winters