Het is de periode van de verse noten.
Kinderen vinden het vaak fijn om deze te kraken.
Noten zijn ook gezonde tussendoortjes, ze bevatten naast gezonde vetten ook vezels, calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer, vitamine E …
Door hun eiwitgehalte worden ze ook vaak gebruikt als vleesvervanger.
Hun plantaardige vetten zijn dan weer goed voor hart- en bloedvaten.
Toch is het eten van noten niet voor iedereen genieten, sommige mensen krijgen allergische reacties zoals huidklachten en angio-oedeem (zwellingen, meestal in gezicht en keel). Ook zijn er regelmatig problemen met de luchtwegen. Een notenallergie kan ook aanleiding geven tot anafylaxie (zeer hevige allergische reactie). Noten zijn één van de 8 meest voorkomende allergenen in België en moeten verplicht op de verpakking vermeld zijn.
De eiwitten in noten zijn één van de sterkste allergenen. Er bestaan verschillende soorten noten en het kan zijn dat je allergisch bent aan hazelnoot en de andere noten toch wel kan verdragen. Maar noten zijn plantaardig aan elkaar verwant waardoor men op verschillende soorten noten kan reageren. Dat verschijnsel wordt kruisreactie genoemd.
Ongeveer 50% tot 90% van de personen die een allergie hebben voor berkenpollen, ontwikkelen in de loop van hun leven ook een kruisallergie voor noten (hazelnoot, amandelen …). De klachten uiten zich meestal rond de mond en worden het Oraal Allergie Syndroom genoemd (OAS). De allergenen die deze OAS-reactie veroorzaken zijn meestal hittelabiel. Dit betekent dat door ze te verhitten of te roosteren hun allergeniciteit sterk afneemt.
Dus geroosterde noten kunnen meestal wel gegeten worden.
Wat wel mag gegeten worden bij een notenallergie zijn kokos, pinda en tijgernoot (of aardamandel) omdat deze geen noten zijn. Kokosnoot behoort tot de palmenfamilie, pinda tot de peulvruchten en tijgernoot tot de cypergrassenfamilie.
Veel plezier met het rapen, kraken en eten van noten.
Marieken