Ik wens iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar! Laten we gaan voor een sprankelend 2019 vol mooie herinneringen met warme momenten, omringd door de mensen die jullie lief zijn.
Een nieuw jaar betekent ook nieuwe voornemens. Hopelijk ben je de afgelopen feestdagen met minder buikklachten doorgekomen. Is dat niet zo of ben je er niet in geslaagd de afgelopen maanden het FODMAP-dieet tot een goed einde te brengen? Ik zie nu veel mensen die door examens, de stress van het jaareinde, de feesten … zich niet aan het dieet hebben kunnen houden. In het nieuwe jaar willen ze hun dieet terug oppakken en verder testen. Zij hebben er alleszins baat bij om de eliminatiefase en de daaropvolgende herintroductiefase verder af te werken. Waarom terug herintroduceren vraag je je af als je klachten min of meer verdwenen zijn? Door één voor één de vijf verschillende FODMaP’s te herintroduceren leer je je lichaam beter kennen. Mogelijk kan je de fructanen in tarwe niet verdragen en de lactose in melk bijvoorbeeld wel. Zo leg je niet onnodig beperkingen op in je voeding en kan je weer meer afwisseling in je eetpatroon brengen en dus meer en gevarieerder eten ;).
En jij? Heb jij ook baat bij een ‘refresh’ van het fodmap-dieet? Zes goede redenen om bij buikklachten een herstart te doen van het fodmap-dieet:
- Je bent het spoor bijster geraakt tijdens de eliminatiefase van het dieet.Geen oordeel, geen zorgen, ga gewoon verder op het punt waar je gebleven was. Als je buik terug rustig is na enkele weken eliminatiefase, kan je gewoon overgaan naar de herintroductiefase alsof er niks gebeurd is.
- Je bent tijdens de herintroductiefase gestopt. Ik zie vaak patiënten die al maandenlang in een ‘eigen dieet’ blijven hangen, waarbij ze slechts bepaalde FODMAP’s terug geherintroduceerd hebben. Soms is het moeilijk om gedurende zoveel weken op rij je aan de strikt gestructureerde herintroductiefase te houden. Maar als je wil achterhalen wat de triggers zijn die jouw klachten veroorzaken, is het nog niet te laat! Doe gedurende een paar weken het eliminatiedieet tot de je klachten tot een minimum gereduceerd zijn. Voer vervolgens de FODMAP’s één voor één opnieuw in om duidelijk te maken welke FODMAP’s jouw klachten veroorzaken en in welke hoeveelheid. Het uiteindelijke doel is immers om de klachten te beheersen met het minst beperkende dieet. Vraag hierbij de hulp van een gespecialiseerde fodmapdiëtist.
- Je gaf te grote groepen voedingsmiddelen op. Het is bijvoorbeeld fout om alle voedingsmiddelen met oligosacchariden (korte keten koolhydraten) op te geven omdat het opnieuw introduceren van uien en bonen niet goed ging. Hoe beter je achterhaalt welke FODMAP’s jouw klachten veroorzaken, hoe beter je de invloed van (bepaalde) FODMAP’s op jouw buikklachten kent, hoe geruster je terug meer voedingsmiddelen zonder klachten kan eten. Een gevarieerd dieet blijft immers ons doel en het is echt de moeite waard om hiervoor te werken, zelfs als bepaalde voedingsmiddelen maar in heel kleine hoeveelheden verdragen worden.
- Je hectische levensstijl is verbeterd. Een refresh van het dieet kan aan de orde zijn als je levensstijl veranderd is. Had je de eerste keer dat je het dieet probeerde, merkbare maar onvolledige verbetering van je prikkelbare darm? Zat je in een fase van deadlines, examens, afstuderen, stress op het werk …? Als de stress verminderd is en je meer tijd hebt om de etiketten te lezen en laag-FODMAP-maaltijden te bereiden, kan je extra voordeel halen uit het herhalen van de eliminatie- en herintroductiefase om meer te weten te komen over hoe FODMAP’s je buikklachten beïnvloeden.
- Het is al lang geleden dat je een low-FODMAP-dieet hebt geprobeerd. In dit zich snel ontwikkelende veld kunnen een paar jaar grote veranderingen betekenen in de voedsellijsten van hoge en lage FODMAP’s. Zeker, het dieet werkte in het verleden omdat het de hele FODMAP-inname verminderde. Maar het zou nu nog beter kunnen werken, met minder giswerk en meer beschikbare feiten. Ik weet dat je me hebt horen zeggen dat het eliminatiedieet meer is dan een lijst van hoog- en laag-FODMAP-voedsel, maar nauwkeurige voedsellijsten zijn nog steeds belangrijke hulpmiddelen. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van lijsten die recent geüpdatet zijn en niet van jarenoude lijsten die op google circuleren.
- Laten we niet vergeten dat FODMAPs niet het probleem zijn voor ongeveer 25% van de mensen met prikkelbare darmen. Andere voedingstriggers zijn mogelijk. En het gaat niet altijd om het eten … ook vocht, leefomstandigheden, te veel stress, te weinig beweging … kunnen problemen geven! Dus als je ondervindt dat voeding niet het probleem is, kan je net zo goed genieten van het eten van een breed scala aan gezonde FODMAP-bevattende voedingsmiddelen.
Heb je vragen rond het FODMAP-dieet? Je staat er ook in het nieuwe jaar niet alleen voor. Vraag raad aan een gespecialiseerde fodmapdiëtist. Zij voorziet je van de nodige tips en tricks om deze periode zo kort mogelijk te houden en een duidelijk beeld te krijgen van jouw persoonlijke triggers.
Ook in 2019 duimen we voor een rustige buik!
Kris