Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Wat is jouw droom voor 2019

Wat is jouw droom voor 2019

De laatste dag van 2018. Op oudejaar gaan bij ons (in de Kempen) alle kinderen (tot 12 jaar)  van deur tot deur om hun nieuwjaarswensen te zingen. Bijvoorbeeld: ‘Nieuwjaarke zoete, ’t varken heeft 4 voete, 4 voete en ne staart, is dat dan geen centje waard.’ of als ze niet opendoen en niets geven ‘Hoog huis, laag huis, er zit een gierige pin in huis.’.  Iedereen krijgt wat lekkers en / of een centje. Voor kids met een voedselallergie geen lachertje, want thuis gekomen kan al het snoep gesorteerd worden en dat snoep dat voor jouw kind niet oké is, kan dan weggegeven worden. Gelukkig is nagenoeg alle snoepgoed verpakt. Het is wel belangrijk vooraf nog eens duidelijk te zeggen dat er nog niets gesnoept mag worden onderweg. Stel je maar voor dat het snoepje net dat allergeen bevat waarvoor je zoon / dochter allergisch is. Gelukkig is de buit in onze regio zo groot dat er meer dan snoep genoeg is. Ah ja, nog een weetje, je mag enkel zingen tot 13u. Ik ben benieuwd hoeveel zangertjes er dit jaar langs komen. Vorig jaar waren het er een kleine 100.

’s Avonds is het tijd om de overgang oud – nieuw te vieren. Wij vieren dit, net zoals vele anderen, samen met vrienden. En om middernacht is het tijd om iedereen het beste te wensen.

Op de Amerikaanse website ‘kidswithfoodallergies’ kwam ik een interessante blog tegen. Deze ging over verschillende zaken die ouders met een kind met een voedselallergie willen dat andere ouders begrijpen. Het zou een perfecte wens voor 2019 kunnen zijn. Ik geef er jullie graag enkele mee:

  1. De voedselallergie van mijn zoon is een ernstige ziekte, niet zomaar een grilletje om een bepaald voedingsmiddel niet te eten.
  2. We hebben hier niet voor gekozen. Het is niet de schuld van mijn zoon dat hij geen pinda kan eten of niet in de buurt van pinda’s kan komen.
  3. Ik overdrijf niet als ik vraag dat jouw kinderen hun handen telkens wassen na het eten van noten, als dit niet gebeurt kan er immers een ernstige reactie optreden bij mijn kind.
  4. Een onzichtbare hoeveelheid is voldoende om een reactie te ontlokken.
  5. Mijn dochters melkallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerant zijn.
  6. Met een beetje inspanning kan elke activiteit veilig gemaakt worden voor kinderen met een voedselallergie. Iedereen moet alleen een beetje moeite willen doen.
  7. Ik heb geen idee of jij echt wel begrijpt hoe gevaarlijk de situatie is, dus wees niet beledigd maar ik vertrouw het niet zomaar en wil echt zelf de etiketten van voedingsmiddelen controleren.
  8. Het is geen keuze van mijn kind om bepaalde voedingsmiddelen niet te eten.
  9. Reacties op een voedingsmiddel zijn onvoorspelbaar.
  10. Mensen zijn belangrijker dan eten!

Herken jij er enkele van? Of heb jij nog andere? Zelf horen wij heel vaak: waarom mag ik geen pinda’s eten, omdat jij allergisch bent? Jij kan toch gewoon van de pinda’s blijven? Nee, de pinda’s op tafel zijn voldoende om een ernstige reactie uit te lokken. De pinda’s moeten uit de buurt blijven! Soms frustrerend maar hoe meer mensen geïnformeerd worden, hoe meer onze wensen zullen uitkomen.

Ik ben alvast benieuwd naar jullie wensenlijstje. Wat hopen jullie dat jullie omgeving in 2019 beter begrijpt?

Beste wensen voor 2019,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!