Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Kiss of death’ … overdreven of iets om bij stil te staan?

Kiss of death’ … overdreven of iets om bij stil te staan?

Iedereen kent het gezegde ‘kleine kinderen, kleine zorgen … grote kinderen, grote zorgen’. Mijn kleine prinsesje (zo noemden we haar vroeger regelmatig, al zal ze dat niet fijn vinden dit hier te lezen) is ondertussen een puber. Gelukkig hebben we helemaal nog geen grote zorgen en blijken die puberkuren op dit moment heel goed mee te vallen. Maar als allergiediëtist en tegelijkertijd ervaringsdeskundige, groei je mee met je kind en verandert je interessegebied. Hierdoor vallen je toch wel andere wetenschappelijke artikels op.

Zo botste ik op een recente review (juli 2017) die een samenvatting geeft rond de gevaren van kussen en een allergische reactie. Ja, iedereen die zelf of in de naaste omgeving iemand kent met een ernstige voedselallergie heeft al wel het verhaal van ‘kiss of death’ gehoord. Gelukkig komt dit echter zeer zelden voor. Volgens mij is er in België zelfs nog nooit iemand zo om het leven gekomen.

Maar is er iets van aan? Moeten we ons terecht zorgen maken?
Eerst wil ik even terugkomen op mijn vorige blog. Hierin ging ik uitgebreid in op het feit dat niet elke voedselallergie hetzelfde is. Gelukkig kan jouw arts je perfect vertellen of je al dan niet een hoog risico op een ernstige allergische reactie loopt. En gelukkig zijn de hoogrisicopatiënten in de minderheid.

Bij een IgE- gemedieerde voedselallergie kan kussen een allergische reactie veroorzaken. Deze reactie wordt veroorzaakt door het doorgeven van het bewuste allergeen (de stof waar je allergisch voor bent) via speeksel of de huid. Recent is zelfs gesuggereerd (moet nog verder onderzocht worden) dat door kussen iemand gesensibiliseerd kan worden. Deze persoon is nog niet allergisch maar kan bij een volgende inname wel allergisch reageren. De meest voorkomende veroorzakers van een allergische reactie door een kus zijn pinda en penicilline. Er wordt soms als richtlijn gegeven, na inname van pinda of penicilline 1 u te wachten om elkaar te kussen. Dit is echter geen veralgemeende regel. Mij lijkt het veiliger pinda te bannen en indien mogelijk aan de arts een alternatief voor penicilline te vragen. Tuurlijk, dit is makkelijk als je je partner kent maar als je vrijgezel bent en je komt plots de man/vrouw van je leven tegen, wat dan …

Niet voor niets dat uit onderzoek blijkt dat tieners het meest risicovol publiek zijn om een ernstige reactie te ontwikkelen. Als ik mijn dochter als voorbeeld neem, vind ik dat ze super positief met haar ernstige voedselallergie omgaat. Maar om bij het ontmoeten van nieuwe vrienden, nu onmiddellijk uit te roepen ‘hoi, ik heb een ernstige pinda-allergie’, nee dat gaat ook niet gebeuren. Op dit moment moet ik nog niets vrezen, haar vriendje heeft net als zij een pinda-allergie.

Uit de review blijkt dat er totaal geen cijfers zijn omtrent het voorkomen van allergische reacties door intiem gedrag. Elke kinderarts / allergoloog / paramedici die werkt met allergiepatiënten moet aandacht hebben voor intiem gedrag en een mogelijke allergische reactie. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek en verbetert de kwaliteit van leven van de patiënt (door aandacht hiervoor te hebben vermindert immers het risico op ongewone allergische reacties (ongewoon = door intiem gedrag)). Het is geenszins de bedoeling elke allergiepatiënt angst in te boezemen, maar het is belangrijk dat het kleine aantal patiënten “met risico op” goed ingelicht en voldoende gewapend worden om zelf de boodschap tijdig over te brengen.

Dus praat tijdig met je zoon/dochter over dit topic en blijf hameren op het altijd dragen van die epi-pen.

Groetjes,

An