Krijg jij ook regelmatig de opmerking van vrienden, kennissen, … ‘Is er geen pilletje om van die voedselallergie af te raken?’ of ‘Mijn oom met wespenallergie is een tijdje voor spuiten moeten gaan en nu is die niet meer allergisch voor wespen. Kan jij dat ook niet?’ of ‘Is die allergie nu nog niet verdwenen?’? Dergelijke opmerkingen tonen enkel aan dat er veel onwetendheid is over voedselallergie, dus je kan het je omgeving niet kwalijk nemen.
Misschien ben jij een toevallige lezer en denk je nu ‘Ja, hoe zit dat met voedselallergie en kan je dit behandelen?’.
Weet dat DE voedselallergie niet bestaat. Heel simplistisch worden voedselallergieën vaak ingedeeld in ‘voedselallergie bij kinderen’ en ‘voedselallergie bij volwassenen’. Let op de eerste categorie is tot de leeftijd van 4 jaar, daarna spreken we al over ‘volwassen voedselallergie’. Heeft jouw baby, peuter, kleuter een voedselallergie, dan bestaat de kans dat hij/zij hier uitgroeit. Hoe groot die kans is, hangt af van het type voedselallergie. Dit is niet afhankelijk van het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent. Binnen elke voedselallergie voor een bepaald voedingsmiddel is er onderling veel verschil m.a.w. de éne koemelkeiwitallergie heeft een heel hoge kans op uitgroei en dan andere koemelkeiwitallergie heeft een veel lagere kans op uitgroei. De allergoloog en de allergiediëtist bespreken dit met jou.
Vanaf de leeftijd van 4 jaar is de kans op uitgroeien veel kleiner en bijna onbestaande. Maar hier is er een duidelijk onderscheid tussen een ‘primaire’ en een ‘secundaire’ allergie (ook wel kruisallergie genoemd). De klachten (en vooral de ernst ervan) na inname van het betreffende voedingsmiddel zijn verschillend. Ook hiervoor is een goede opvolging door de allergoloog en de allergiediëtist belangrijk. Heb jij (of je kind) een voedselallergie dan kan je nu hopelijk onmiddellijk zeggen in welke categorie jij zit.
Oké, hier zitten we nu met onze voedselallergie en onze opmerkingen die we telkens opnieuw naar ons hoofd gesmeten krijgen. Ja, bij een baby is de kans op uitgroeien zeer groot. Heb je op latere leeftijd de voedselallergie ontwikkeld, spijtig maar deze zal aanwezig blijven.
Jammer genoeg bestaat er geen behandeling, enkel het voedingsmiddel weglaten. Simpel, maar ook hier is dit voor de ene veel strikter toe te passen dan voor de andere. Laat ons pinda-allergie als voorbeeld nemen. De ene allergische persoon reageert pas na inname van 1/4de pinda, de andere allergische persoon reageert al als zijn best vriend pinda’s eet terwijl ze samen spelen. Voedselallergie is een moeilijke materie. Stel dat jij net die toevallige lezer bent en je kent wel iemand die pas reageert na het eten van die 1/4de pinda. Als jij dan een mama tegenkomt die alle maatregelen neemt om contact met pinda’s in nabijheid van haar kind te voorkomen, is het niet zo vreemd dat jij in eerste instantie denkt ‘hoe overbezorgd is die moeder’. Laat jij nu net die ‘overbezorgde’ moeder zijn, weet de volgende keer dat de andere te weinig informatie heeft en leg het verschil kort uit en denk bij jezelf ‘Weer iemand extra kunnen informeren …’.
Wat als er toch een ernstige allergische reactie plaats vindt?
Bij een ernstige voedselallergie met kans op shock is de enige medicatie de epi-pen. Een epi-pen bevat adrenaline (ook wel epinefrine genoemd). De epi-pen is een zelfinjectiespuit. Dit wil zeggen dat (na het wegnemen van de beveiliging en na plaatsen op dijbeen) de naald vanzelf in het dijbeen schiet. De adrenaline zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen zodat het bloed naar de grote bloedvaten wordt geperst. Hierdoor versnelt je hartslag en verhoogt je bloeddruk, de zwellingen in huid en longen nemen af. De epi-pen kan door iedereen geplaatst worden.
Hier vind je een instructiefilmpje over het plaatsen van de epi-pen.
Neen, er bestaat dus geen pilletje om van je voedselallergie af te raken. Er is enkel medicatie om “na accidentele inname” de allergische reactie te blokkeren zodat je klachten verdwijnen.
Iedereen kent wel iemand die door immunotherapie verlost is van zijn wespenallergie. Bij immunotherapie dient men in opbouwende hoeveelheden (steeds meer en meer) het bewuste allergeen (hier het wespenallergeen) toe zodat je immuunsysteem hier aan went en op den duur niet meer reageert. Dit wordt desensibilisatie genoemd. Dit wordt niet enkel bij wespenallergie, maar ook bij boom- en graspollen vaak toegepast. Kan dit ook voor een voedselallergie?
Op dit moment is er veel onderzoek bezig. Jammer genoeg merkt men dat er regelmatig zeer hevige reacties optreden. Dus er is nog veel meer onderzoek nodig (vooral naar de lange termijn, maar ook naar het toepassen in de praktijk, …) vooraleer dit effectief gebruikt kan worden.
PS Welke opmerkingen krijg jij zoal te horen? Of voor de toevallige lezer, welke misvatting had jij in je hoofd?
Groetjes,
An