Eieren en cholesterol:
Van alle voedingsvragen die je als diëtist krijgt, is een van de meest voorkomende of eieren de bloedcholesterolniveaus verhogen?
We weten dat een hoge inname van verzadigd vet cholesterol verhoogt en een hoge bloedcholesterol een van de grootste risicofactoren is voor hartziekten. Op basis hiervan is al jaren verondersteld dat het eten van eieren (met hun relatief hoge verzadigd vet- en cholesterolgehalte) bij mensen met een verhoogd risico op hartfalen moet gecontroleerd worden. Inderdaad blijkt uit recente studies dat proefpersonen met een verhoogde kans op hartziekten die meer dan 3 eieren per week aten de schade aan slagaders groter was dan bij rokers Helaas werden in deze studies andere belangrijke voedings- en leefstijlfactoren niet overwogen, zoals fysieke activiteit, een regelmatig voedingspatroon en controle van hun dagelijkse calorie-inname.
Mijn advies, nogal flauw, ik weet het, maar veel krachtiger dan het volledig weglaten van eieren uit het dieet, is: verlies een paar kilo, eet gevarieerd met 3 stukken vers fruit, veel groenten, volkorenproducten en beweeg regelmatig, dan kan je in een gezond eetpatroon gerust die 3 eitjes per week behouden!
Eieren, fipronil, FAVV: deze 3 woorden overheersten het nieuws van de afgelopen dagen:
De schappen in de supermarkt waar normaal de eieren liggen, zijn in sommige winkels leeg. Maar die eieren in je koelkast, mag je die nog eten? En die cake?
Fipronil is een insecticide dat niet gebruikt mag worden op dieren bestemd voor de voedselketen. Toch is ondertussen duidelijk geworden dat dit wel is gebeurd én dat de stof ook aanwezig is in eieren.
Uit alle analyses van het FAVV bleek in het begin van de week nog dat het gezondheidsrisico minimaal is, ondertussen begrijpt niemand er nog wat van! Tegenexpertises bevestigen dat de Europese veiligheidsdrempel in de geblokkeerde bedrijven zijn overschreden. Er wordt een gratis
infolijn ( 0800/13550) ingelegd voor ongeruste burgers en het FAVV heeft een lijst gepubliceerd van loten met besmette eieren die ‘uit voorzorg’ uit de handel genomen worden en die, als je ze thuis in de frigo hebt staan, teruggebracht moeten worden naar de winkel. Mag je dan geen eieren meer eten? Volgens berekeningen van professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) mag een persoon van 50 kilo ook dan nog altijd acht eieren eten voor hij ziek wordt, zelfs van de ‘besmette’ eieren, een kind mag er dan nog 4 eten. Maar dat wil nog niet zeggen dat wie meer eieren eet ook echt ziek gaat worden, hij of zij loopt wel een groter risico. Zelfs als je de afgelopen maanden drie eieren per dag hebt gegeten, is het niet schadelijk, dan moet je je eerder zorgen maken over je cholesterol als je risicopatiënt bent, maar niet over de hoeveelheid fipronil.
73, zoveel eitjes kocht iedere Belg gemiddeld in 2016, maar daar zijn de verwerkte eieren in allerhande voedingsmiddelen niet bij gerekend. Iedereen denkt dan aan de klassiekers: cake, koeken en taartjes, mayonaise, maar ook bij het vervaardigen van deegwaren, bouillon en alles wat gepaneerd is, van kroketten tot schnitzels, worden eieren gebruikt. Cake, eiersalade, mayonaise: alles kan je gewoon eten, hierin is de de fipronil nog verder uitgedund. Je kan beter minder cake eten omdat er veel suiker en vet in zit, maar over de minimale hoeveelheid fipronil hoef je geen zorgen te maken.
Een gemakkelijk hulpmiddel om te weten wat er in een voedingsmiddel zit is de ingrediëntenlijst op de verpakking. De wetgeving op allergenen verplicht de fabrikanten op hun etiket te verwijzen naar de aanwezigheid van eieren in het eindproduct ongeacht de hoeveelheid of in welke vorm het is gebruikt. Ook wanneer ze afgeleiden gebruiken, zoals lecithine of albumine, moeten ze daar telkens het woord ei in drukletters of in vet bijzetten.
Lecithine kan van veel verschillende voedingsmiddelen afkomstig zijn zoals kippenei, soja, zonnebloempitten, maïs en raapzaad. Wanneer alleen de aanduiding ‘lecithine’ op het etiket staat, is deze niet afkomstig van kippenei. Gaat het om lecithine van kippenei dan moet dit op het etiket staan als ei-lecithine, lecithine (ei) of E322(ei).
Eieren en allergie:
Mensen met een allergie voor ei moeten naast eieren ook de voedingsmiddelen waarin ei verwerkt is vermijden, die hebben geen keuze! Een ei-allergie komt vooral voor bij kinderen, maar die groeien er veelal uit. Bij volwassenen komt dit eerder zelden voor.
Allergie en ‘hype’:
Dus als je in de supermarkt iemand tegenkomt die met een vergrootglas alle ingrediënten leest op de verpakking, is dat niet om een opstopping te veroorzaken, maar omdat het ‘moet’. Als iemand op restaurant als een Sherlock Holmes blijft doorvragen wat er allemaal in het gerecht aanwezig is, hoe het klaargemaakt wordt en peilt naar mogelijke kruisbesmettingen, die zeurt over lepels en kruimels, is dat niet uit ‘aanstelleritis’, maar omdat die ‘persoon met een échte allergie’ lekker en vooral ‘veilig’ wil eten. Hun grootste wens is aangenaam op restaurant te gaan, zonder bedenkelijke blikken.
Leven met een voedingsallergie of -intolerantie is geen ‘hype’, het is geen pretje, dus laten we met zijn allen een beetje openstaan voor de verzuchtingen van de allergieleiders? We kunnen met deze eiercrisis al eens oefenen om etiketten te lezen. Het grote verschil is, wij kunnen kiezen of we dat al dan niet consumeren. Voor iemand met een allergie is het allergeen en alles wat met dat allergeen gemaakt is, sowieso ‘the enemy’. De goede raad van een allergiediëtiste kan dan helpen om de juiste keuze te maken 😉.
Groetjes, kris