EAACI Food Allergy Training CoursE in Manchester
“Prevention and Treatment of Food Allergy”
Wij, de AllergieDiëtisten, blijven natuurlijk graag op de hoogte van de evoluties binnen de wereld van de voedselallergie. Daarvoor gaan we regelmatig met veel plezier internationaal! Donderdag 14 september was het weer zover. We vertrokken met 4 collega-allergiediëtisten richting Manchester voor een “Food Allergy Training Course” over de preventie en de behandeling van voedselallergie. Supervroeg uit de veren om ons vliegtuig niet te missen. Om 7u stegen we op in Charleroi om rond 7u30 te landen op Engelse bodem! Soms lijkt het zeer snel te gaan …
Ons lesprogramma startte in de namiddag. De eerste sessie omvatte 3 lezingen rond “de impact van voedselallergie, de preventie en de behandeling”. Een goede preventie en behandeling van voedselallergie is nodig. Het belang van een vroege introductie van voedselallergenen werd verduidelijkt. Daarna werden de verschillende opties voor een doeltreffende behandeling voorgesteld. Sessie 2, na de koffiepauze, handelde over “voedingsmiddelen en moleculen gebruikt voor de preventie en de behandeling’. Gebruiken we (gedeeltelijk) gehydrolyseerde melk bij kinderen met (voorbestemdheid tot) koemelkeiwitallergie of niet? Kunnen we door te bakken of te koken de allergeniciteit van voedingsmiddelen verminderen? Interessante vragen voor de allergiediëtisten!
Om 19u werden we in groep, met een echte rode Engelse dubbeldekkerbus, naar het “Museum of Science and Industry” vervoerd voor een gezellige welkomreceptie met heerlijke hapjes.
Na een goede nachtrust waren we vrijdag terug klaar om nieuwe informatie te verwerken. Het beloofde een interessante dag te worden. In de ochtend was er een sessie rond “immunobiologie voor preventie en behandeling”. Voor ons was vooral de lezing rond pre- en probiotica zeer interessant. Na de break was het tijd voor praktische workshops in kleine groepen rond “het verzamelen van de juiste klinische informatie en allergietesten”. We wisten al dat een goede anamnese zeer belangrijk is en dat werd hier nog maar eens benadrukt. Interpreteren van bloeduitslagen? Wij deden dat goed! Tot slot was er een presentatie rond de praktische aspecten en de interpretatie van een huidpriktest, interessant om eens mee te maken als zelfstandige diëtiste.
De namiddag startte met postersessies, gevolgd door een sessie rond “praktische aspecten van de behandeling en de preventie van voedselallergie”. Wie gaan we behandelen? Hoe gaan we behandelen? Hoe lang gaan we behandelen? De sessie werd afgesloten door een lezing van een collega-diëtiste uit Engeland over het belang van het inschakelen van een diëtiste binnen de behandeling van voedselallergie. De diëtiste informeert de patiënten wat hun mogelijkheden naar eten toe zijn, ze stelt alternatieven voor, zorgt dat er geen voedingstekorten ontstaan en levert vooral een heel persoonlijk aangepast advies, onmisbaar dus! Na de koffiepauze werden we geamuseerd met een leerrijk pro-con debat over de veiligheid en de effectiviteit van de vroege introductie van voedselallergenen naar preventie toe. Dit hadden we voor geen goud willen missen!
De dag werd afgesloten door 4 presentaties van deelnemers waarna ons, door de organisatie, een 3-gangensouper werd aangeboden in een rustiek restaurant. Dit was de ideale plaats om naast te genieten ook te netwerken.
De laatste dag vlogen we erin met een tweede reeks praktische workshops rond de orale voedselprovocatietest: de procedure, de interpretatie van de resultaten en het advies. Na een volgende postersessie kwamen we toe aan het laatste deel van deze training over “immunotherapie voor pinda, eieren, melk en andere voedingsmiddelen”. Hier kregen we de melk- en eiladder besproken voor de behandeling van koemelk- en ei-allergie.
Na het werk, de ontspanning! Tijd om Manchester te bezoeken alvorens terug te keren. De stad en het gezelschap konden mij wel bekoren.
Voila, de AllergieDiëtisten zijn weer helemaal up-to-date! We onthouden dat we best goed bezig zijn, dat de anamnese heel belangrijk is en dat de diëtiste zeker en vast een meerwaarde betekent bij de behandeling van voedselallergie!
Groetjes
Hilde Winters