Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Bewerkte voeding, triggers bij een overgevoelige darm?

Bewerkte voeding, triggers bij een overgevoelige darm?


Hallo,

Ik ben student diëtiste. Ik ben door persoonlijke ervaring gaan beseffen dat onze voeding niet meer puur is. Het zit vol ingrediënten die je nergens in de natuur zou vinden. We spreken hierover additieven zoals zoetstoffen, conserveermiddelen, afgeleide suikers, emulgatoren … Wat doen deze additieven in onze voeding? Zou het kunnen dat daarom nu zoveel mensen met gevarieerde klachten zoals buikpijn, darmrommelingen, vermoeidheid, constipatie … rondlopen?

Ik sta in een winkel en kijk op de ingrediëntenlijst van een potje hummus. Dit staat er allemaal op water, 36,2% kikkererwten, koolzaadolie, sesamzaad, aardappelvlokken (gedroogde aardappelen, emulgator E471, antioxidanten E304, E300, voedingszuur E330), kruidenmix (gemodificeerd zetmeel, zout, voedingszuur E330, conserveermiddel E202, kruiden, specerijen, verdikkingsmiddel E415), knoflook, zout, voedingszuren E270 en E260.
Er zitten 9 additieven in dit product. Als je dit zelf zou maken heb je dit allemaal niet nodig. De bewaarmiddelen die in de voedingsindustrie nodig zijn voor grote hoeveelheden, heb jij misschien niet nodig. Je kan dit zelf maken met 7 ingrediënten, namelijk citroen, knoflook, kikkererwten, tahin (sesampasta), zout, olijfolie en milde paprikapoeder. Ziet u het verschil tussen het pure en het aangekochte product?
Een ingrediëntenlijst van een brood uit de winkel bestaat uit tarwebloem, volkorentarwemeel, water, gist, zout, weipoeder, emulgator E481, dextrose, tarwezuurdesempoeder, raapzaadolie, antioxidant E300, aroma. Wat doet dextrose, weipoeder, E481 nu in brood? Dextrose wordt toegevoegd als voeding voor de gist. Zo gaat het brood nog beter rijzen. Het additief E481 wordt toegevoegd als broodverbeteraar en het weipoeder wordt toegevoegd voor de kleur en smaak. Zijn deze toevoegingen altijd nodig? Voor de bewaring en onze drukke levensstijl kunnen we zeggen dat bepaalde toevoegingen soms nodig zijn. Naast deze additieven worden tarwe en andere allergenen vaak aan producten toegevoegd. Is dit één van de redenen dat er een stijging is in mensen met voedselallergieën/intoleranties?
Het is nooit goed om teveel van een bepaald voedingsmiddel binnen te krijgen. Een gevarieerde voeding is belangrijk.

Zoals je ziet zit er meer in een product dan dat je in eerste instantie zou denken. Pure voeding is verrassend lekker, gezond en is geschikt als alternatief voor de bewerkte voedingsmiddelen. Want eten we dit niet teveel? Als u advies hierover wilt, neemt u best contact op met een allergiediëtist.

Kaat

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!