Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Anafylaxie …

Anafylaxie …


Anafylaxie …

De voorbije weken waren voor ons gezin zeer intens. Diep vanbinnen voelde ik het al aankomen … Om één of andere reden heeft mijn dochter om de zoveel tijd plots enorm veel last van allergische reacties. En ja … het was weer even geleden.

Enkele weken terug ging plots mijn gsm met de melding ‘bovenschool’, dan gaat de alarmbel bij mij af.
Sinds vorig jaar stapelen de hevige allergische reacties zich op. Voor de nieuwe lezers, mijn dochter heeft een ernstige pinda-allergie en een allergie voor lupine en currykruiden. Nochtans doen ze op school hun uiterste best. Mijn dochter zit met haar klas in een aparte refter, waar iedereen op de hoogte is gebracht dat ze geen pinda’s mogen consumeren. Haar klas heeft een vast klaslokaal gekregen zodat er zoveel mogelijk contaminatie vermeden wordt. …

Ondanks deze maatregelen was er wederom een allergische reactie. Anafylaxie … een vreemd woord, maar ook voor ons nog steeds moeilijk te doorgronden. Wanneer is er sprake van anafylaxie (= een opeenvolging van verschillende allergische klachten die tot een shock kunnen leiden)? We willen de adrenalinepen niet te vroeg zetten … Deze keer waren de klachten: tintelingen in de mond, urticaria, jeuk en zich niet goed voelen. Gelukkig bleek na 2 x toediening van antihistaminica alles te normaliseren. Gevaar geweken. Een week later, jawel … opnieuw telefoon. Ditmaal was de adrenalinepen wel nodig. Wat bleek bij de apotheek dat zowel de Epipen® als de Jextpen® niet beschikbaar waren. Gelukkig hebben wij altijd reserve adrenalinepennen in huis.

      Tip1: Zorg dat je ALTIJD een reserve adrenalinepen in huis hebt.

Vorige week ging mijn dochter op taalstage, 3 dagen naar Malmédy. Vooraf kwam de begeleidende leerkracht thuis langs. Het allergieactieplan werd besproken. Het ziekenhuis was vlakbij de jeugdherberg waar ze verbleven. Voel je het al aankomen? Inderdaad, de 2de dag opnieuw de hoofdprijs. Reactie zoals altijd eerst tintelingen mond, uitslag, niet goed voelen en dan plots van de wereld. Ze wist zelfs niet dat de adrenalinepen gezet was. Dank aan de leerkrachten die haar heel goed verzorgd hebben en de bezorgde mama en papa continu op de hoogte hielden.

      Tip 2: Informeer bij uitstappen, kampen … iedereen vooraf uitvoerig.  

Tot voor kort was iedereen er van overtuigd dat haar drempel op pinda zo laag is, dat ze reageert op partikels in de lucht (aërogeen). Nu stel ik me toch wel de vraag wat er aan de hand is. Ook haar behandelende dokter vraagt zich af of er niets is wat we over het hoofd zien. Is er een nieuwe allergie? Hoewel de reactie niet optreedt na het eten van een maaltijd. Zijn er cofactoren die de reactie beïnvloeden? … Waarom reageert ze zo snel en zo vaak? Op dit moment registreren we alles zo nauwkeurig mogelijk zodat we dit tijdens ons volgend consult aan de allergoloog kunnen tonen.

      Tip 3: Registreer zoveel mogelijk (eten, drinken, medicatie, beweging, menstruatie …).

Anafylaxie is een zeer ernstige allergische reactie (kan zelfs fataal worden). Bij anafylaxie zijn er meerdere organen betrokken. Er wordt geschat dat het voorkomen van anafylaxie in Amerika 0.05-2% is en in Europa ongeveer 3%. De meest voorkomende triggers voor een anafylaxie zijn medicatie, voedingsmiddelen en insecten zoals bijen.

Zelf vind ik dat anafylaxie jammer genoeg te weinig gekend is. Vandaar hier 10 vragen rond anafylaxie (bron AAAAI). Hoe is jouw kennis?

 1. De symptomen van anafylaxie verschijnen:
  1. Vlak na het in contact komen met het allergeen.
  2. Uren na het in contact komen met het allergeen.
  3. Beiden zijn mogelijk.
 2. Anafylaxie kan louter de ontwikkeling van uitslag betekenen na het in contact komen met het allergeen.
  1. Waar
  2. Fout
 3. Anafylaxie kan voorkomen na het eten van gewone voedingsmiddelen zoals koemelk, eieren of schaaldieren.
  1. Waar
  2. Fout
 4. Welke van onderstaande veroorzaken meestal geen anafylaxie?
  1. Medicatie
  2. Pollen
  3. Latex
  4. Beweging
  5. Insecten zoals bijen en wespen
 5. Als je in het verleden een lichte allergische reactie had op een allergeen, heb je geen risico voor een levensbedreigende reactie in de toekomst.
  1. Waar
  2. Fout
 6. Adrenaline wordt best gegeven bij aanvang van de symptomen van anafylaxie.
  1. Waar
  2. Fout
 7. Adrenaline wordt geïnjecteerd in de:
  1. Arm
  2. Dij
  3. Zitvlak
 8. Antihistaminica en corticosteroïden zijn goede alternatieven voor adrenaline in het behandelen van anafylaxie.
  1. Waar
  2. Fout
 9. Anafylaxie vereist altijd een medische behandeling.
  1. Waar
  2. Fout
 10. Bij risico op anafylaxie is de beste manier om je allergie te beheren:
  1. Vermijden van het allergeen
  2. Altijd dragen van adrenalinepen
  3. Gebruik van adrenalinepen kennen
  4. Ontwikkelen van een allergie-actieplan
  5. Alle bovenstaande

Om af te sluiten pols ik, nieuwsgierig als ik ben, naar jullie reacties. Welke antwoorden zijn volgens jullie de juiste? Hoe denken jullie te scoren?

Of zijn er hier, net als mijn gezin en ik ondertussen, ervaringsdeskundigen? Wat zijn jullie ervaringen?

Veel succes met het invullen van de vragen,

An

Anafylaxie antwoorden

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!