Traditiegetrouw staat er in de kerstvakantie een weekendje gepland met de hele familie: mijn ouders, mijn zus en haar gezin en natuurlijk ons gezin. Jaar na jaar verkennen we een Centerparcs vakantiepark. En voor het eerst bezochten we een park in Duitsland, namelijk in Winterberg. Duitsland … dat wil zeggen ons beste Duits boven halen (en dat is niet zo bijster fantastisch).
In de bakkerij kon ik al oefenen. Welke broodjes bevatten lupine en/of koemelk? Niet enkel mijn dochter heeft een voedselallergie, mijn nichtje heeft een koemelkeiwitallergie. De allergeneninformatie verstrekken verliep vlot. Onmiddellijk haalde men de map met alle technische fiches erbij en samen overliepen we het ganse assortiment. Lupine nergens te bespeuren (naar mijn persoonlijke ervaring is het gebruik van lupine de voorbije 5 jaar enorm verminderd), koemelk enkel in de sandwiches, croissants …
Op zondagavond reserveerden we in het buffetrestaurant. Bij de reservering gaf men aan bij aankomst de allergenen door te geven. Zo geschiedde het ook. De kok werd erbij geroepen. De aanwezigheid van pinda en/of lupine kon mooi doorgegeven worden. Bij de melk was de eerste reactie ‘lactose’. NEEN, geen lactose, koemelkeiwit maar dat in het Duits uitgelegd krijgen, was toch niet zo eenvoudig. Het leek of men nog nooit van koemelkeiwitallergie gehoord had. Gezien de heftige reacties op koemelkeiwit gaf ik niet af en probeerde ik het opnieuw en opnieuw uit te leggen. Gelukkig begreep de kok het uiteindelijk. Jammer genoeg was er dan niet zo veel keuze, want alle groenten waren in boter gebakken. Wat overbleef waren frietjes, verschillende vleessoorten en fruit als dessert.
Koemelkallergie en lactose-intolerantie, 2 verschillende aandoeningen en voor ons, allergieDiëtisten, zo evident. In de praktijk worden deze frequent door elkaar gehaald. Regelmatig krijgen we cliënten over de vloer die zelfs niet weten of ze koemelkallergisch of lactose-intolerant zijn.
Men vermoedt dat ongeveer 1 op 5 Belgen lactose-intolerant is. Bij koemelkeiwitallergie is dat bij volwassenen slechts 0,1 à 0,5%; bij kinderen 2 à 3%. Koemelkallergie en lactose-intolerantie zijn totaal verschillend. Koemelkallergie wordt veroorzaakt door een allergische reactie tegen eiwit uit de melk, namelijk het wei-eiwit en caseïne. Lactose-intolerantie ontstaat door een tekort aan het enzyme lactase in de dunne darm waardoor lactose (melksuiker) niet of onvoldoende afgebroken wordt.
Waarom is het belangrijk het onderscheid te kennen? Simpel omdat de dieetvoorschriften toch wel verschillend zijn. Opgelet, ieder individu met koemelkeiwitallergie of lactose-intolerantie is niet hetzelfde. Bij koemelkeiwitallergie bijvoorbeeld kunnen sommige kindjes hoogverhit koemelk verdragen (bijvoorbeeld koek en gebak), terwijl andere kindjes koemelkeiwit strikt in al z’n vormen moeten vermijden. Bij lactose-intolerantie is de hoeveelheid lactose die nog verdragen wordt helemaal persoonsafhankelijk. Algemeen binnen het dieet wordt de grens ‘te vermijden / toegelaten’ gelegd op <1g lactose / 100g. Hierbij enkele voorbeelden:
KOEMELKEIWITALLERGIE | LACTOSE-INTOLERANTIE | |
Koemelk | Verboden | Lactose-arme varianten toegelaten |
Yoghurt, platte kaas … | Verboden | Lactose-arme varianten toegelaten |
Harde kaas | Verboden | Toegelaten, 0 of <1 g lactose/100g |
Herken jij bovenstaande? Heb je het gevoel ook telkens weer hetzelfde te moeten uitleggen? En hoe ga jij hier mee om?
Nog de beste wensen en een gezond 2020,
An