Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Allergeenvrije verfrissing gezocht!

Allergeenvrije verfrissing gezocht!


We mogen niet klagen over de temperaturen. Het zonnetje heeft al weken haar best gedaan. En hopelijk blijft ze dat nog even volhouden voor al de hardwerkende mensen die binnenkort verlof hebben.

Voor een gezond lichaam is het belangrijk om voldoende te drinken. En dat telt zeker bij warm weer aangezien we dan meer zweten. Water is de ideale dorstlesser. Wat een geluk! Water mag en kan bij iedere allergie en intolerantie gedronken worden. Of ken jij iemand met een waterallergie of een intolerantie voor water? Je weet maar nooit. Afhankelijk van de reststoffen in het water (dat zijn de stoffen die overblijven als we het water helemaal laten verdampen) is het best wel mogelijk dat je van bepaalde watersoorten darmkrampen krijgt. Dan kies je gewoon voor een ander watertje. Keuze in overvloed.

Zorg dat je regelmatig drinkt, ook al heb je geen dorst. Neem steeds een flesje water mee! Bij warm weer drink je best koele, niet alcoholische dranken die geen cafeïne bevatten. Alcohol en cafeïne werken vochtafdrijvend en dat kunnen we met tropische temperaturen missen omdat we dan ook moeilijker onze lichaamstemperatuur op peil kunnen houden. Bovendien versterkt alcohol de symptomen van een allergie of een intolerantie, ook iets waar we zeker niet op zitten te wachten.

            

Ben je het water beu gedronken? Je kan het ook pimpen. Het internet staat tegenwoordig vol met ideeën. Vul een kan met water en voeg smaakvolle ingrediënten toe zoals limoen en munt, besjes en koriander, aardbeien en basilicum … laat je inspiratie de vrije loop, hou wel rekening met jouw persoonlijke triggers! Maak de drank extra fris door toevoeging van ijsblokjes die je ook weer kan pimpen door er fruit in te verstoppen (bosbessen, frambozen …) of kruiden (blaadjes basilicum, munt …). Op een ijsblokje zuigen kan ook verfrissend werken, en heb je al eens ingevroren fruit geprobeerd? Vries frambozen, braambessen, blauwe bessen … in en snoep ze tussendoor.

Heb je echt geen zin om water te drinken? Leng het water dan aan met een siroop (met of zonder suiker al naargelang jouw trigger) of een fruitsapje. Er bestaan zeker fruitsoorten die je wel kan verdragen bv. druivensap, pompelmoessap, ananassap … of maak een frisse smoothie van verse groenten en fruit. Zelfgemaakt … dan heb je controle over alle ingrediënten, altijd handig en vooral veilig.

    

Vers zomerfruit, recht uit de koelkast werkt ook verfrissend. Denk aan watermeloen, nectarine, kersen, frambozen, meloen, ananas … heerlijk in een fruitsalade, gewoon uit het vuistje of vermengd met frisse yoghurt of platte kaas. Daar kan je ook eindeloze variaties mee tevoorschijn toveren: ondereen mengen, milkshake met aardbeien, plattekaastaart met frambozen … of yoghurtijsjes met kiwi. Mag je geen koemelk? Koemelkproducten kan je gemakkelijk vervangen door plantaardige alternatieven. Heb je de nieuwe soorten sojayoghurt al geproefd, helemaal ongesuikerd? En ken je de yoghurtjes op basis van kokos of amandelen al? Of de ijsjes op basis van hazelnoten of soja of kokos of …

    

Ijsjes, ze horen bij de zomer, ook als je een allergie of een intolerantie hebt. Enkele weken geleden heeft mijn collega er al een blog over geschreven. Handig om te kiezen. Je kan natuurlijk ook “self-made”ijsjes verkiezen. Als je een ijsmachine hebt, draai je zelf met de juiste soort melk/room de lekkerste ijsjes met de meest verbluffende smaken zonder noten, zonder ei, zonder koemelk, zonder fructose, zonder … Blijven testen! En daarna kan je alle registers opentrekken om de coupes mooi te versieren met fruit, chocolade, koekjes … allemaal natuurlijk van de juiste soorten met de juiste samenstelling. Lekker en leuk!

Of je kan het simpel houden en vormpjes voor ijslolly’s vullen met fruit(sap) en yoghurt, platte kaas en/of room van de juiste “melk”soort. Extra suiker is (meestal) niet nodig.

Ben je ondertussen al een beetje afgekoeld? De hoofdmaaltijden kunnen ook koud heel lekker en voedzaam zijn. Denk hierbij aan een knapperige groentesalade met kip of vis of een koude (glutenvrije) pasta- of rijstsalade met allerlei groenten en fruit of een koude soep zoals een gaspacho, oei teveel histamine, dan een koud komkommersoepje …

Tropische temperaturen? Doe geen grote inspanningen, rust voldoende, blijf lekker in de schaduw en geniet van koele lekkernijen. De ideale boodschap voor onder het verlof!

Fijne zomerdagen!

Hilde Winters

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!