Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Dorst op festivals?

Dorst op festivals?

Dorst moet je lessen, ook op een festival. In onze vorige blog kon je lezen wat je zoal kan eten op een festival wanneer je geen gluten kan verdragen. Drinken doe je daar natuurlijk ook. De tijd dat er alleen maar bier en cola verkrijgbaar waren, dateren waarschijnlijk vanuit mijn jeugdherinneringen. En dat is misschien maar goed. Het aanbod aan eten en drinken is tegenwoordig ruim aanwezig. Daar zorgen onder meer hippe foodtrucks en gezellige drankbars voor.

Toch zal voor velen het motto ‘Geen festival zonder bier’ nog altijd gelden. Op het betere festival kan je naast pils ook andere biertjes scoren. Lekker natuurlijk behalve als je geen gluten kan verdragen. Je hoort of leest wel eens dat Corona of Desperados glutenvrij zijn, dat klopt echter niet. Het enige veilige bier is dat voorzien van het glutenvrije logo. Laat je niet foppen.

Niet getreurd. Er is immers ook een ruim aanbod van wijn en cava. Ze zijn geen probleem wanneer je glutenintolerant bent. Geestrijke dranken worden meestal verwerkt in een of andere aantrekkelijk ogende cocktail.  Met cocktails moet je oppassen. Gin, whisky, rum … zijn glutenvrij. Vodka kan een tricky drankje zijn voor glutenvrije drinkers. Technisch gezien worden gluten verwijderd tijdens het destillatieproces. Toch blijven er vaak nog kleine hoeveelheden gluten aanwezig in de drank. Die veroorzaken klachten bij personen met coeliakie of die glutensensitief zijn.  Wil je zeker zijn, kies dan een vodka gemaakt op basis van aardappel, maïs of druiven (Blue Ice Vodka, New Amsterdam, Smirnoff Vodka, 360 Vodka …). Worden de sterke dranken verwerkt in een cocktail, let er dan op dat de andere ingrediënten eveneens glutenvrij zijn.  

Het moet natuurlijk niet altijd een alcoholbevattende drank zijn. Bij erg warm weer zal iets fris goed smaken en beter je dorst lessen. Water, frisdrank, sportdrank, energiedrinks … allen zijn ze beschikbaar. De meeste zijn glutenvrij. Zorg er dan wel voor dat ze in een proper bekertje terechtkomen. Sportdranken vragen wat meer voorzichtigheid. Kijk hierbij steeds de verpakking na. Kan dat niet? Kies dan voor zekerheid en neem een andere ‘frisse’ drank.

Warme dranken als koffie en thee zijn glutenvrij. Opgepast met poeders van koffie of thee.  Deze zijn handig op de camping maar niet altijd glutenvrij. Toevoegingen bij ‘speciale koffies’ vragen eveneens voor de nodige oplettendheid.

Op de camping is het misschien net iets gemakkelijker. Toch is ook daar niet alles mogelijk. Op veel festivals zijn ook op de camping glazen (drank)verpakking niet toegelaten. Ga na voor je vertrekt wat mag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan je ervoor zorgen dat jouw favoriete drank in de juiste verpakking meegaat.

Een goede voorbereiding en waarschijnlijk ook de nodige festivalervaring zullen ervoor zorgen dat je festival op vlak van eten en drinken dit jaar een topper wordt. Nu nog duimen dat de bands hun best doen, dat onweerswolken en windvlagen je festival niet vinden en dat de zon volop mag schijnen.

Cheers.

Mieke

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!