Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Coeliakie Festival Survival Guide

Coeliakie Festival Survival Guide


Stel, je gaat deze zomer voor het eerst naarRock Werchter, Couleur Café, Pukkelpop … Het is je gelukt kaartjes te bemachtigen, de tent is geregeld, de vriendengroep kijkt ernaar uit. Maar hoe zit het nu met je coeliakie, wat neem je mee, en wat laat je thuis? Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook als je met coeliakie naar een festival gaat.

Best kan je vooraf even checken wat de policy is van de festivalorganisatie rond voedselallergie. Kijk of je op de website hier info over vindt of neem vooraf even contact op met de organisatie, ze geven je graag de nodige info. Vraag welke glutenvrije opties er zijn en of je zelf eten mee mag nemen. Normaal gesproken mag dit niet op de weide, maar wanneer je een glutenintolerantie of een voedselallergie hebt, maken ze meestal wel een uitzondering. Ook wanneer de organisatie aangeeft glutenvrije producten te verkopen, raad ik aan om zelf wat mee te nemen.

Wanneer je zelf eten meeneemt, zorg er dan voor dat je een doktersverklaring bij je hebt met daarop dat je o.w.v. coeliakie glutenvrij moet eten. Of neem de toestemming van de organisatie van het festival mee, waarop staat dat je je eigen eten mee mag nemen. Zo voorkom je onnodig gedoe en oponthoud wanneer je het festivalterrein betreedt.

Welke glutenvrije producten kan je eten op de festivalweide?

Op de meeste festivals kan je wel glutenvrije maaltijden vinden. Frieten zijn een klassieker, maar vraag wel na of ze niet samen gebakken worden met snacks die gluten bevatten en check ook of de sauzen glutenvrij zijn. Ook is er meestal wel fruit te koop en zijn er kraampjes die ijs verkopen. Waterijsjes, raketten en Magnum puur, melk, wit en almond zijn glutenvrij.

Daarnaast lijkt het me aangeraden om safe glutenvrij eten mee te nemen, je portemonee zal je daar ook dankbaar voor zijn ;). Volgens de organisatie van TW en PKP is dit zeker een optie, maar glas en alle mogelijke (plastic) flessen met doppen zijn verboden!

Heb je trek tijdens de optredens en geen tijd om naar je tent te gaan, zorg dan dat je individueel verpakte koeken in je tas hebt. Ga niet voor chocoladekoeken wegens smeltgevaar, maar kies o.a. voor de repen van Nakd, Leev stroopwafels glutenvrij, AH vrij van gluten double cookies, Cereal gluten en lactosevrije cakejes, Damhert mueslirepen …

Fruit, een zakje (gemengde) noten en glutenvrije crackers zijn ook makkelijk en lekker om mee te nemen.

En wat neem je mee naar de camping?

Een koeling voor voedsel is er niet en zelfs je zelf meegenomen koelbox houdt niet langer dan een dag koud. Dus zorg voor voldoende etenswaren die buiten de koeling kunnen overleven.

Ook een klein gasvuurtje en een pan/kookpot horen tot de basisuitrusting voor de festivalcamping. Let wel op voor kruisbesmetting! Misschien kan je met je vrienden afspreken dat jullie voor de maaltijd, waar jullie het gasvuurtje voor gebruiken, enkel glutenvrije producten gebruiken.

Knakworstjes zijn natuurlijk perfect voor op de camping, goed houdbaar en makkelijk op te warmen op het gasvuurtje en hotdogs mee te maken tussen een glutenvrij broodje.

Ook glutenvrije wraps (BFree Be wheat & glu­ten free, AH) lenen zich prima als festivalfood. Je kan ze opwarmen in de pan op je gasbrander of koud gebruiken en beleggen met groenten die buiten de koelkast goed blijven zoals sla, paprika, tomaat, komkommer, avocado … en voeg tonijn of zalm uit een blikje of eitjes toe. De meeste dressings zijn ook (enkele dagen) buiten de koelkast te bewaren.

Onbijt/lunch:

 • Granola van Eat Natural of zelfgemaakte granola
 • Kant-en-klare pannenkoeken van Genius (AH)
 • Glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg
 • Rijstwafels, maïswafels
 • Glutenvrije crackers
 • Gekookte eitjes
 • Yoghurt die buiten de koeling houdbaar is
 • Vers fruit: bananen, appels, perzik, kiwi’s …

Deze snacks zijn glutenvrij!

Onderstaande chips, nootjes en snoep zijn te koop bij de meeste supermarkten. Dit is een kleine greep uit geschikte producten, een makkelijk te delen (met vrienden verantwoordelijk voor de catering) verkorte lijst van overal te verkrijgen snacks:

 • Naturel (ribbel) chips (Lays)
 • Bolognaise chips (Lays)
 • Buggles Nacho Cheese
 • Doritos Naturel
 • Wokkels paprika (Smiths)
 • Ribble Rock paprika (Croky)
 • Superfrites naturel en paprika (Crocky)
 • Alle ongezouten noten
 • M&M’s bruine en gele zakjes
 • Snickers, Bounty

Voor iedereen die deze zomer naar een festival gaat, veel plezier!

Heb je nog goede tips, deel ze hieronder.

Sharing is caring.

Kris

Met dank aan de organisatie van Werchter en Pukkelpop.

©️foto Jokko for Rock Werchter

 

 

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!