Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Durf jij op vakantie te gaan op blijf je liever thuis?

Durf jij op vakantie te gaan op blijf je liever thuis?


Mei en juni waren al voortreffelijke maanden wat het weer betreft. Bij mooi weer kijk je net nog iets meer uit naar de aankomende vakantieperiode.

Wisten jullie dat uit onderzoek blijkt dat mensen met een voedselallergie minder op vakantie gaan dan mensen zonder voedselallergie. Daarnaast kiezen ze eerder voor een vakantie in het binnenland en koken ze liever zelf. Men vermoedt dat vooral angst voor het onbekende hun drijfveer is.

Nochtans is een weekendje / week / meerdere weken het moment om te ontstressen, gezellig samen te zijn en herinneringen voor het leven te creëren. Laat de voedselallergie dit niet in de weg staan. Een goede voorbereiding op voorhand maakt dat je je angst wat opzij kan zetten.

Waar moet je rekening mee houden?

 1. Medicatie
  Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd je medicatie bij de hand hebt. Heb je kans op anafylaxie, dan moet je altijd je noodmedicatie bij je dragen en stop je best een reserve adrenalinepen (Epipen®, Jext ®) in je bagage. Sowieso is het aan te raden steeds 2 adrenalinepennen bij te hebben. Een voorschrift voor nieuwe medicatie is ook altijd aan te raden.
  Zelf hebben we éénmaal met de poepers gezeten toen mijn dochter haar tasje ergens had achtergelaten. Natuurlijk hadden wij geen reservemateriaal mee en ook geen voorschriften. Gelukkig hebben we het tasje wel teruggevonden, anders hadden wij een dokter moeten raadplegen.
 2. Vliegtuig / boot
  Bespreek vooraf met je arts / allergoloog hoe groot de kans is te reageren bij inhalatie van het allergeen. Voor de meesten zal dit geen probleem zijn, een enkeling zal hiervoor extra oplettend moeten zijn. Bij kans op anafylaxie, neem je vooraf contact op met de maatschappij en geef je duidelijk aan wat de risico’s zijn. In geval van notenallergie of pinda-allergie, vraag of ze noten / pinda’s verkopen? Zo ja, vraag schriftelijke bevestiging dat ze deze niet zullen verkopen tijdens jouw vlucht. Bij voldoende motivering, zullen ze hier misschien voor open staan. Sowieso meld je dit best ook bij het aan boord gaan. Ook hier vraag je om de passagiers te informeren en te adviseren geen noten / pinda’s te eten.
  Zorg ook hier dat je je medicatie bij de hand hebt en niet ingepakt in de bagage (in de laadruimte).
 3. Vertaallijsten
  Food info heeft handige vertaallijsten. Op deze manier kan je makkelijk in elk land laten weten voor welk voedingsmiddel je allergisch bent.
  Bezoek zeker allergytravels, hier vind je heel wat informatie.
 4. Een armband voor je kind
  Heb je nog een klein kind met een voedselallergie? Dan is een armbandje met de melding van de voedselallergie interessant. Zo weten omstaanders dat ze je kind niets moeten aanbieden.
 5. Uit eten
  Kook je liever zelf? Dat kan tijdens de vakantie ook fijn zijn. Neem enkele makkelijke, snelle recepten mee. Gebruik verse zuivere ingrediënten.
  Ga je graag uit eten? Binnen Europa is er de verplichte allergenenwetgeving. De kok moet je kunnen informeren omtrent de allergenen aanwezig in de gerechten. Let wel op, hij is niet verplicht een alternatief aan te bieden.
  Moet je glutenvrij eten? Dan is deze website een aanrader.
 6. Hotels
  Gelukkig zijn er ook meer en meer hotels die aandacht schenken aan mensen met een voedselovergevoeligheid. Hotels met het ECARF-label garanderen je een allergievriendelijke vakantie.

Fijne vakantie allemaal,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!