Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Yes … rokjesdag of misschien nog beter ijsjesdag

Yes … rokjesdag of misschien nog beter ijsjesdag


Het weekend van 20 april trokken wij met onze buren voor 3 dagen naar Amsterdam. Hadden wij even geluk! Waarom? Wel, het was het eerste ‘bijna-zomer’weekend van de lente. Heerlijk weer!
Tijdens een rondvaart op het water leerden we via onze gids dat de eerste zomerse lentedag in Nederland bekend staat als ‘rokjesdag’. Daar hadden wij nog nooit van gehoord. Maar inderdaad … ik had ook voor het eerst een kleedje aangetrokken. Niet alleen de rokjes en kleedjes floreerden maar ook de ijsjeskraampjes lokten heel wat bezoekers.

Met een voedselallergie of –intolerantie is het niet evident om een ijsje aan een kraampje te kiezen. IJsjes kunnen immers veel allergenen/triggers bevatten (koemelk, eieren, noten, pinda, kleurstoffen, vanille …). Bij een ernstige overgevoeligheid kan de ijsschep, die van het ene ijs naar het andere ijs gaat en tussendoor snel even in steeds dezelfde emmer water gedompeld wordt, voor problemen zorgen.

Met een dochter met pinda-allergie valt dat in België nogal mee. Meestal heeft de lokale ijsman niets met pinda’s in zijn ijskar (toch niets onverpakt). In Nederland, voor ons het pindaland, is dat helemaal anders. Dus hier geen ijsjes voor ons.

Niet altijd leuk en dan sta je ook weer even stil bij de mensen die het op ‘ijsjes’vlak nog veel lastiger hebben. Zoek maar eens een ijsje zonder vanille en kleurstoffen of een lekker ijsje zonder koemelk en zonder eieren of …

De laatste jaren is er in de winkel, gelukkig maar, een veel groter aanbod gekomen. Misschien hebben jullie ze ook al gezien? Al geproefd? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Zelf ben ik geen echte ijsliefhebber en kan je mij vooral plezier doen met zelfgemaakte fruitijsjes.

 

Mijn andere gezinsleden zijn echter echte ijseters. In de winkel kunnen ze ellenlang rondhangen bij de diepvriezers met de ijsjes. Welke ijsjes nemen we deze keer mee en zijn ze veilig?

Ik heb voor jullie enkele samenvattingen gemaakt.

Geniet ervan,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!