Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Zo geniet je van de feestdagen als ‘fodmapper’.

Zo geniet je van de feestdagen als ‘fodmapper’.


Als de Sint is geweest, komen de feestdagen er snel aan. De kerstboom schittert, lichtjes en kaarsen brengen sfeer en warmte in huis. Feesten is ongeveer het synoniem voor (veel) lekker eten. Als je gemakkelijk buikklachten hebt, zie je soms op tegen de feestdagen. Zo ook mijn moeder. Ze is 88 geworden dit jaar en heeft aan een ziekte enkele jaren geleden darmklachten overgehouden. Tijdens een eerste opleiding over fodmap enkele jaren geleden, herkende ik hier helemaal mijn moeder in. Ze was dan ook mijn eerste ‘fodmapper’. Na de eliminatie en de herintroductie weet ze nu wat ze wel en niet kan verdragen en ook dat ze van bepaalde voedingsmiddelen beter niet te veel eet.

Op kerstavond hebben mijn broers en ik een beurtrol en zorgen wij voor een fijne familieavond. Eind november, begin december krijg ik van hen dan ook steevast een mailtje met de vraag ‘wat mag ons moeder eten?’. Ze staat centraal op ons feest en we willen het haar zo aangenaam mogelijk maken. De feestdagen starten met buikklachten is immers niet fijn, op geen enkele leeftijd. Mijn broers en moeder hebben het geluk dat hun zus/dochter raad weet. In deze blog deel ik die met jullie. Komen buikklachten voor in jouw familie? Volgende tips helpen je al een heel eind op weg.

 • Mijd uien, look en prei.
 • Kies speltbrood of spelt broodjes als je bij het voorgerecht en de soep brood voorziet. Een pasta op je menu? Kies speltpasta.
 • Werk met lactosevrije producten, gebruik eventueel sojaroom.
 • Voorzie je fruit in je menu? Dat kan prima. Zorg alleen dat appel, peer, pruimen, krieken en perzik (op sap) vermeden worden.
 • Voorzie een waaier van verschillende groenten. Meng ze best niet onder elkaar. Zo kunnen mensen met darmklachten goed kiezen. Ik zet je al op de goede weg. Kies alvast 3 van de volgende groenten en vul ze verder aan met groenten die bij je menu passen: kerstomaatjes, knolselder, prinsessenboontjes, sla, witloof, wortel.
 • Walnoten, pijnboompitten en pompoenpitten kunnen gebruikt worden om gerechten af te werken.
 • Zet zowel plat water als bruiswater op de feesttafel.
 • Vegetariërs kan je verwennen met seitan, harde tofu (tahoe) en onbewerkte quorn. Vul dit alles aan met veel verschillende groenten en beperk kikkererwten of linzen (indien je ze toch gebruikt, kies deze uit blik).
 • Doe zoals mijn broers, vraag na bij je familieleden wat je wel en niet kan gebruiken. Dan voelt iedereen zich beter op zijn gemak.

 

 • Wanneer je lactose-intolerant bent, kan je tijdens de feestdagen gebruik maken van een enzympreparaat (lactase) dat helpt bij de vertering van lactose waardoor de klachten beperkt blijven.
 • Er bestaan ook gelijkaardige preparaten met enzymen voor het beter verdragen van de overige fodmap’s. Je bespreekt best tijdig met jouw AllergieDiëtist welk preparaat jou zou kunnen helpen tijdens de feestdagen.

Mieke

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!