Sinds 16 november zijn de Sint en zijn gevolg in het land. De volgende dagen worden extra druk om tijdig bij alle ‘brave’ kindjes – er zijn weer geen stoute dit jaar – schoentjes met lekkers te vullen en de juiste cadeautjes af te leveren.
De sinterklaastijd is voor kindjes met een voedselallergie extra uitdagend: allerlei lekkers vindt de weg naar al die schoentjes, maar helaas zitten daar vaak allergenen in zoals noten, pinda’s, melk, ei, ….
Daarom hebben wij een aantal ‘tips en tricks’ op een rijtje gezet rond ‘veilige’ afspraken:
- Vraag op het sinterklaasfeest in hoeverre er snoep gestrooid wordt en stel eventueel voor om alle snoep in een zakje (met naam) aan de kinderen te geven.
- Zoek zelf alternatieve lekkernijen, vrij van koemelk, pinda, ei, noten, soja of tarwe aangepast aan de allergie van je kind.
- Koop enkel verpakt snoep voorzien van een ingrediëntenlijst waardoor je de allergenen kan uitsluiten.
- Zorg dat je geen kruisbesmetting (contaminatie) veroorzaakt.
- Bezorg de school, de opvang, familie en vrienden van je kind een snoepzakje dat wel veilig is.
- Informeer zoveel mogelijk mensen op het sinterklaasfeestje over de voedselallergie van je kind.
- Zet de naam van het allergisch kindje op de aangepaste snoepzak.
- Maak duidelijk aan je zoon of dochter dat los snoepgoed (zonder ingrediëntenlijst), zonder dubbelcheck van jou, niet gegeten mag worden!
- Zorg bij elke gelegenheid waar je de Sint kan tegenkomen, zelf voor een (reserve)zakje met allergeenvrij snoep, zodat de Sint dat kan geven aan jouw allergisch kind.
- Je kan ook met je kind afspreken dat hij/zij het gekregen snoep bezorgt aan kinderen die het minder goed hebben en hem/haar dan het ‘veilig’ snoepzakje geven.
- Leer je kind ook dat het geen zelfgebakken koekjes, snoeprepen mag aanvaarden, dat het er zelfs niet van mag proeven, zelfs niet een klein stukje ook als het vriendje of vriendinnetje aandringt.
Zorg dat je de Sint tijdig verwittigd. Wat zijn de ‘instinkers’ in het snoepgoed en hoe kan Hij veilige keuzes maken?
- Zorg voor ‘appelsientjes van oranje’, deze bevatten geen allergenen of geef ‘echte’ centjes. Voorlopig zijn er geen chocolade centjes zonder allergenen.
- Chocolade mannekes en letters kunnen allergenen zoals koemelk, gluten, noten of pinda bevatten. De aanwezigheid van deze allergenen moet altijd worden vermeld op de verpakking, dus controleer zeker de ingrediëntenlijst. De Sint kan chocolade bestellen bij een chocolatier die geen pinda’s of noten verwerkt en pure Callebaut chocolade gebruikt die koemelkvrij is. Magic chocolade® is volledig allergenenvrije ambachtelijke Belgische cholcolade te verkrijgen bij Bioplanet, Collect en Go van colruyt en in enkele speciaalzaken en omvat chocolade figuurtjes en de chocoladeletter S.
- Speculoos van Lotus® bevat tarwe- en sojabloem, maar is geschikt voor ei-, koemelk- en notenallergie,
- Letterkoekjes kan hij vervangen door ABC speculoos van Delhaize of de koemelkvrije letterkoekjes van IKEA. Deze letterkoekjes zijn niet geschikt voor kindjes met gluten of tarwe-allergie.
- Guimauve of ‘Maria’ schuimpjes: deze zijn voor de meeste allergieën geschikt. Uitzonderlijk wordt er gebruik gemaakt van wit van ei, dit voornamelijk bij ambachtelijk gemaakte Maria-schuimpjes, die niet geschikt zijn bij ei-allergie.
- Kruidnoten bevatten glutenbevattende granen, tarwe en kunnen ook eieren, melk, noten, pinda’s, soja en sesamzaad bevatten. Op onze website vindt Bakpiet een recept van Hilde voor kruidnoten zonder tarwe (gluten), kippenei, koemelk, noten, soja. Geef hem zeker de tip door: https://www.allergiedietisten.com/blog/met-allergievriendelijke-koekjes-naar-school/
- Marsepein is gemaakt van amandelen, wat het niet geschikt maakt voor een notenallergie. Ambachtelijke marsepein bevat eiwit, waardoor kinderen met een ei-allergie deze niet mogen eten.
Bij de aanschaf van al dit lekkers, bekijkt Snoeppiet uiteraard steeds de ingrediëntenlijst.
Staat jullie schoentje al klaar? Wat brengt de Sint voor jou?
Fijne Sinterklaastijd!
Kris