Bron: Allergie & Voeding, Sacha Visser, dietist@voedselallergie.nl
Er is nogal eens verwarring over de interpretatie van allergietesten. De taak van de allergiediëtist is om duidelijk info te geven met als doel (nieuwe) reacties na het eten van bepaalde voedingsmiddelen te voorkomen, maar evenzeer waakt zij erover om onnodig strenge (eliminatie)diëten te mijden.
Drie voorbeelden uit de praktijk om aan te tonen dat er verschillende reacties mogelijk zijn bij een voedselovergevoeligheid. Enkel bij klachten moeten deze voedingsmiddelen (strikt) gemeden worden.
1. Jeroen gaat met hooikoortsklachten naar de huisarts. Uit de bloedtesten blijkt dat hij naast een pollenallergie ook positief test voor pinda en tarwe. Nu blijkt dat Jeroen dagelijks tarwebrood eet zonder klachten en als hij pindakaas eet voelt hij wel een kriebel aan zijn lippen. Hetzelfde voelt hij na rauwkost, waar Jeroen niet van houdt. We spreken hier van een kruisreactie op de graspollen. Als Jeroen pinda eet of rauwe wortel of tomaat, dan krijgt Jeroen jeuk aan zijn lippen of in zijn mond. We spreken dan van een milde reactie, OAS of Oraal Allergie Syndroom. Dit komt omdat kleine onderdeeltjes van de eiwitcomponenten van pinda, wortel of tomaat lijken op die van de graspollen. Het lichaam ‘vergist’ zich als het ware. Als de wortel of tomaten bewerkt worden, opwarmen is vaak al voldoende, kunnen de klachten voorkomen worden. Zijn er toch klachten, dan kan je ze door water te drinken sneller weg krijgen.
2. Manon heeft buikklachten, waarvan ze vermoedt dat die het gevolg zijn van het eten van bepaalde producten. Om na te gaan waarop ze reageert, laat ze allergologische testen doen die allen negatief blijken. Het is niet omdat er geen allergie is (het immuunsysteem reageert niet) dat voeding geen invloed heeft op de klachten. Hier is een mooie taak voor de diëtist weggelegd. Aan de hand van een uitgebreide anamnese, een voedings- en klachtendagboek, zoekt de diëtist het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en de klachten. We spreken hier over een voedselintolerantie. Er zijn veel voedingsmiddelen die de klachten kunnen uitlokken. Via een eliminatie- en herintroductiedieet gaat de diëtist uitzoeken welke persoonlijke triggers Manons klachten uitlokken. Enkel de voedingsmiddelen die bij haar klachten veroorzaken worden dan op lange termijn (way of life) gemeden met aandacht voor volwaardige voeding en voldoende vocht en vezels
3. De kleine Thomas van anderhalf eet steeds vaker mee met zijn ouders. Na pasta met groenten, zalm en pesto, braakte hij alles uit en kwam in ademnood. De ouders gingen met Thomas naar de spoed waar hij goed reageerde op de gegeven medicatie en een allergische reactie werd vastgesteld. Bij de allergoloog werden, na een anamnese, HPT (huidpriktesten) gedaan waarbij hij positief op walnoot en cashew testte. Verder component-onderzoek werd gedaan om te zien op welk stuk allergeen Thomas positief testte, wat uitsluitsel kan geven over de ernst van de reactie. Voor Thomas bleek dat de cashewnoot de boosdoener was die strikt gemeden moest worden tot verder onderzoek op later leeftijd (ander) uitsluitsel geeft.