Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Zijn inentingen veilig bij allergie voor ei of melk?

Zijn inentingen veilig bij allergie voor ei of melk?


Bron: Allergie & Voeding, 4/2018

“Vaccination and allergy: EAACI position paper, practical aspects”, Journal of Pediatric Allergy and Immunology, 10 oktober 2017

Inentingen zijn belangrijk bij het voorkomen van gevaarlijke infectieziekten en worden daarom voor iedereen aangeraden. In bijna alle gevallen is dit veilig, ook als je allergisch bent voor melk of ei. Alleen bij mensen die eerder een ernstige allergische reactie hebben gehad na een inenting, wordt geadvInentingen iseerd met een arts te kijken naar speciale maatregelen.

Sporen van ei

Sporen van ovalbumine, een eiwit in ei, kunnen zitten in vaccins tegen bof-mazelen-rodehond (BMR), gele koorts, griep, tekenencefalitis (TBE) en sommige vaccins tegen hondsdolheid (rabiës). Uit studies komt naar voren dat het griepvaccin veilig is. Als er al een reactie optreedt, is dit bijna altijd een lokale reactie zoals jeuk of huiduitslag, geen anafylaxie. Ook het BMR-vaccin is veilig. Alleen het vaccin voor gele koorts levert soms moeilijkheden op: het risico op anafylactische reacties is daarbij 0,42 tot 1,8 op 100 000 dosissen. Dus nog steeds erg weinig.

Sporen van melk

Een heel lage dosis sporen van koemelk kan zitten in sommige merken vaccins tegen difterie-kinkhoes-tetanus-polio (DKTP) en in oraal poliovaccin (via de mond). Uit onderzoek blijkt dat patiënten met zeer ernstige allergische reacties op koemelk deze vaccins gewoon kunnen verdragen.

Andere ingrediënten

Als er een reactie op een vaccin plaatsvindt, is dit meestal niet op het vaccin zelf maar op toevoegingen zoals stabilisatoren, hulpmiddelen conserveringsmiddelen en sporen van producten die bij het productieproces zijn gebruikt o.a. gist, gelatine, latex van het dopje van de spuit …

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!