Ken jij het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?
Bij een allergie treedt het immuunsysteem in actie door antistoffen te produceren op het allergeen waardoor er een allergische reactie ontstaat. De reactie komt vrij snel na het eten van het allergeen en ontstaat reeds na het eten van een kleine portie. De arts kan via bloed- en huidpriktesten nagaan voor welke voedingsmiddelen je allergisch bent. Let op deze testen hebben enkel waarde als het verhaal van de patiënt klopt met het resultaat van de testen. Positieve testen zonder klachten duiden niet op een allergie maar op sensiblisatie dwz dat de persoon tolerant is (dus het voedingsmiddel wel kan verdragen). We spreken hier over primaire of secundaire voedselallergieën. Een secundaire voedselallergie is een kruisallergie, een bekend voorbeeld is de persoon met allergie voor boompollen en een allergie voor bepaalde fruit- en groentensoorten.
Er is ook nog een niet IgE-gemedieerde voedselallergie. Hier is het immuunsysteem niet betrokken maar er is wel degelijk sprake van een voedselallergie. Deze vorm komt voor bij babies en peuters. Er is een grote kans op uitgroei.
Bij een intolerantie treedt het immuunsysteem niet in actie. De reactie komt meestal trager dan bij een allergie, het kan enkele uren tot dagen duren vooraleer de klachten verschijnen. Bij een intolerantie heb je ook een bepaalde dosis nodig alvorens de klachten optreden. We onderscheiden malabsorpties die ontstaan door een verteringsprobleem en pseudo-allergieën waarvan de reacties nog niet gekend zijn. Een lactosemalabsorptie kan door de arts vastgesteld worden via een blaastest. De andere intoleranties kunnen echter niet getest worden. Hier werken we met eliminatie en herintroductie van het verdachte voedingsmiddel/trigger. Zowel bij een voedselallergie als bij een intolerantie is een grondige anamnese door de arts of gespecialiseerde diëtist nodig om de mogelijke trigger(s)/allergenen te op te sporen. Denk jij allergisch of intolerant te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen? Neem dan contact op met een allergiediëtist of een arts.