Kan je allergisch zijn voor alcohol? Ja blijkt, je kan zowat voor alles allergisch zijn, maar een alcohol-allergie komt zeer zelden voor. Wat we wel weten is dat een allergische reactie op een voedingsmiddel versterkt wordt door het gelijktijdig gebruik van alcohol.
We onderscheiden 2 vormen: enerzijds patiënten die voor ALLE alcohol allergisch zijn en dus geen enkele soort alcohol mogen drinken.
Anderzijds zijn er patiënten die specifiek voor één alcoholische drank allergisch zijn. Bij deze laatste gaat het veelal over een ingrediënt (fruit, mout, hop, gist, gerst, klaringsmiddelen …) in die specifieke alcoholische drank.
Gelukkig komen beide vormen slechts zelden voor.
Hoe zit het dan met intoleranties?
Zowel voor patiënten als voor professionals is het meten van een alcohol-intolerantie complex. Veel onderzoek wordt hierrond ook niet gedaan en de vaststelling berust veelal op ‘trial and error’.
De beste manier om achter een intolerantie of allergie te komen is via een klachtenboekje: Houd per dag bij wanneer je klachten hebt, hoe je je voelt op een schaal van 1 tot 10 en koppel dat terug naar wat je gegeten en gedronken hebt. Zo ga je uiteindelijk patronen herkennen.
Sommige alcoholische dranken bevatten sulfiet en/of histamine.
Sulfiet wordt als bewaarmiddel toegevoegd aan wijn en champagne, maar komt ook van nature voor in bepaalde fruitsoorten. Bij wet is geregeld dat maximaal 200mg per liter wijn toegevoegd mag worden. Dit zowel in rode, witte als biowijnen, maar deze laatste bevatten meestal een lagere hoeveelheid.
Alcoholische dranken bevatten ook histamine en stoffen die histamine vrijzetten. Zo bevat rode wijn meer histamine dan witte wijn, maar verschilt het gehalte van merk tot merk. Ook de oude kaas die vaak de wijn vergezelt bevat histamine (oude kaas meer dan jonge kaas).
Goed nieuws is dat je bij een alcohol-intolerantie of –allergie gemakkelijk alcohol kan vermijden.