Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Wereld Allergie Week 2020

Wereld Allergie Week 2020


Zoals ieder jaar ging ook dit jaar de “Wereld Allergie Week” door. Het is een jaarlijks terugkerend initiatief van de WAO (World Allergy Organisation) voor bewustwording van allergie en de hiermee gerelateerde aandoeningen. Dit jaar, hoe kan het ook anders, is COVID-19 het thema. De interessante informatie van deze “Wereld Allergie Week” wil ik graag met jullie delen in mijn blog.

De hele medische gemeenschap is het erover eens dat COVID-19 al zijn geheimen nog niet heeft prijsgegeven en dat de beste behandelingsmethode nog niet gekend is. We leren dagelijks bij over het virus, de ziekte die het veroorzaakt en het effect dat het virus heeft bij personen die lijden aan andere aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en astma. Doordat er steeds nieuwe informatie over het virus beschikbaar is, kan eerder gegeven informatie onvolledig lijken en kan die verschillen van de informatie die we nu krijgen.

Een pandemie is een beangstigende tijd voor iedereen, zeker ook voor personen met een allergie of met astma:

  • Wanneer over heel de wereld de gezondheidszorg gericht is op de pandemie, kan het lijken dat er minder aandacht is voor andere gezondheidsproblemen. Dat zorgt er niet voor dat andere gezondheidsproblemen minder belangrijk zijn, dat je ze moet minimaliseren of zelfs niet (meer) zou moeten behandelen. Wanneer het nodig is, neem contact op je met arts, verpleegkundige, diëtist … zij helpen en ondersteunen je op een correcte manier.
  • Je bent vast al gestart met het nemen van maatregelen om je te beschermen tegen het virus. Combineer deze met het vermijden van de allergenen waar jij allergisch voor bent.
  • Stop niet met de voorgeschreven behandeling van astma. De beste manier om voor jezelf te zorgen tijdens deze pandemie, is ervoor te zorgen dat je je behandeling die je voorgeschreven kreeg voor astma correct verder zet. Bij astma is er momenteel geen bewijs dat een behandeling met (cortisone) puffer het risico op een COVID-19 besmetting verhoogt.
  • Heb je nood aan opvolging voor je behandeling. Ga na of er een mogelijkheid is voor een telefonisch of online consult. Ga je op consultatie, bescherm je dan zo goed mogelijk: draag een mondmasker, respecteer de 1,5 m afstandsregel, gebruik alcoholgel en was regelmatig grondig je handen met water en zeep.
  • Stop met roken of verminder je dagelijkse sigaretten als je nu nog niet kan stoppen met roken. Onderzoek suggereert dat rokers die besmet worden met het virus meer kans hebben op een ernstiger verloop van de ziekte dan niet rokers. Roken schaadt de longfunctie. Dat maakt het voor het lichaam moeilijker om te vechten tegen andere ziekmakers, maar ook tegen het coronavirus. Tabak is eveneens een risicofactor voor andere aandoeningen zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en ademhalingsaandoeningen. Personen met deze aandoeningen hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziekteverloop wanneer ze besmet raken met COVID-19.

 

COVID-19 en hooikoorts, het kan voor verwarring zorgen:

Personen met een pollenallergie hebben in de lente en zomer hier het meeste last van. Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen symptomen van een pollenallergie en de symptomen van COVID-19. Een arts of allergoloog kan hierbij helpen. Hooikoorts kan verward worden met een virale infectie. Jeuk en niezen zijn veel voorkomende symptomen van hooikoorts, terwijl koorts, vermoeidheid en kortademigheid symptomen zijn van COVID-19. Het niet goed behandelen van hooikoorts kan ook astma verergeren, het is daarom belangrijk om hooikoorts op de juiste manier te behandelen.

Koorts is geen symptoom van allergie hoewel we wel praten over hooikoorts, wat kan zorgen voor mogelijke verwarring. Heb je koorts, neem dan altijd contact op met je huisarts.

 

Toch besmet met COVID-19:

Een besmetting met COVID-19 (is die nu mild of ernstiger) zal allergiesymptomen als neusloop (hooikoorts), jeuk of eczeem niet verergeren. Blijf de voorgeschreven behandeling voor je allergie gewoon verder volgen.

Heb je astma en gebruik je normaal gezien een aerosol (vernevelaar), dan wordt dat tijdelijk afgeraden omwille van het mogelijk verspreiden van druppels. Overleg met je behandelende arts welke behandeling voor jou dan het meest aangewezen is.

 

Bescherm je beter tegen het virus door je allergie goed onder controle te houden:

Je ogen en je gezicht aanraken omdat ze jeuken kan het risico op een COVID-19 infectie verhogen wanneer je in contact komt met het virus. Heb je eczeem of contactdermatitis, volg goed het smeerbeleid dat werd voorgeschreven. Heb je hooikoorts, neem dan zeker de voorgeschreven anti-histamine medicatie, oogdruppels, neusdruppels … Door de voorgeschreven behandeling correct te volgen heb je minder kans op jeuk van ogen en huid of neusloop waardoor je minder met je handen ogen, neus, mond en huid gaat aanraken. Zo kan je het risico op een besmetting verminderen. Heb je een voedselallergie, blijf de voeding vermijden die kan zorgen voor een reactie en blijf vooral de etiketten lezen wanneer je boodschappen doet.

Mieke

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!