Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Welke koffie is glutenvrij?

Welke koffie is glutenvrij?

Laatst kreeg ik een vraag over chicoreidrank. Of die nu eigenlijk wel glutenvrij is?

Chicoreidrank is, net als granendrank, een koffievervanger. Ik zocht voor jullie de verschillen uit en of ze glutenvrij zijn.

Koffie wordt gemaakt van de bessen van de koffieplant. De bessen worden geoogst en de pit, die wij de koffieboon noemen, wordt er machinaal uit gehaald. Vervolgens worden de bonen gedroogd. Eens de koffiebonen voldoende gedroogd zijn worden ze gebrand. Hiervoor worden de bonen, met een beetje olie, geroosterd en krijgen ze hun lekkere koffiegeur. Een deel van de gebrande bonen wordt gemalen, vacuüm verpakt en zo verkocht, het andere deel wordt verpakt en ongemalen verkocht. Koffie is wereldwijd een van de meest gedronken dranken. Het bevat cafeïne, wat een oppeppend effect heeft.

Granenkoffie wordt gemaakt van granen die, net zoals koffiebonen, gebrand worden. Er kunnen verschillende graansoorten gebruikt worden, vaak zijn het ook mengelingen van verschillende granen. Door de granen te roosteren (branden) krijgt ook granenkoffie het uitzicht en een min of meer vergelijkbare smaak van koffie. Granen bevatten geen cafeïne, waardoor granenkoffie geen oppeppend effect heeft.

Chicoreidrank wordt gemaakt uit de wortel van de chicoreiplant. In Nederland noemt men het daarom ook wel “peekoffie”. Al sinds de 19de eeuw wordt de chicoreiwortel gebrand en gemalen. Daar kan een (vrij bitter smakende) drank mee gezet worden die lijkt op koffie. Net als granenkoffie bevat chicoreidrank geen cafeïne, waardoor ook hier het oppeppende effect ontbreekt.  Chicorei kan op zich gedronken worden als vervangkoffie, het kan ook toegevoegd worden aan koffie om de smaak te versterken. Een weetje: Het Franse woord voor witloof = chicorée.  Als je de chicoreiwortel plant en donker kan houden, dan groeit daar witloof uit. 😊

Chicoreidrank en koffie bevatten geen gluten. Granendranken bevatten gluten wanneer er glutenbevattende granen (tarwe, spelt …) in gebruikt worden. Let wel op: Chicoreidrank kan ook gemengd worden met granenkoffie en dan kan het zijn dat je vervangkoffie met chicorei niet meer glutenvrij is.

Veel koffie(vervang) plezier.

 

Mieke

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!