Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
WAAROM KRIJG JE BUIKPIJN BIJ HET ETEN VAN APPEL EN UI ?

WAAROM KRIJG JE BUIKPIJN BIJ HET ETEN VAN APPEL EN UI ?


Een appel is gezond, maar waarom geeft deze dan soms zoveel darmklachten? Ook het eten van ui kan veel krampen en gasvorming in de darmen teweeg brengen.

Het is door de aanwezigheid van fructose in de appel en de fructanen aanwezig in ui.    Afbeeldingsresultaat voor ui

Fructose of vruchtensuiker is een enkelvoudige suiker die we opnemen in de dunne darm. Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.

Het is belangrijk om uit te zoeken vanaf welke hoeveelheid je klachten optreden zodat je gevarieerd en gezond kan blijven eten. Je kan de vrije fructose dan beperken door niet teveel fruit te eten en misschien verdraag je wel ½ appel zonder last.

Fructanen zijn oligosachariden zoals inuline en prebiotica (goede voeding voor darmbacteriën). Fructanen zijn aanwezig in tarwe, groenten en fruit. Het zijn moeilijk verteerbare suikers waardoor enzymen deze stoffen niet kunnen afbreken. Daardoor kan je klachten krijgen zoals opgeblazen buik, gasvorming, krampen …

Wanneer je darmproblemen hebt en dus kan reactie doen op meerdere voedingsmiddelen of bij een prikkelbare darm. Dan kan je uitzoeken waar jouw intolerantie zit aan de hand van het fodmap-arm-dieet. In dit dieet gaan we naast het mijden van fructose en fructanen ook lactose, GOS en suikeralcoholen mijden. Door alles samen eruit te halen krijgt de darm rust en kunnen we bij het herintroduceren ontdekken wat jouw specifieke triggers zijn. Dit is voor iedereen anders dus belangrijk om uw “eigen gezonde voeding” te vinden. Ook ons drukke leven heeft een grote impact op de darmbacteriën en beïnvloed zo de vertering in de darmen. Hierdoor kunnen we ons beter voelen op vakantie.

Het fodmap-arm-dieet bestaat uit verschillende stappen en is geen gemakkelijk dieet.                        Afbeeldingsresultaat voor foto appel

Je kan je best laten begeleiden door een allergiediëtist bij dit strikte dieet.

Succes in uw zoektocht naar een rustige darm!

Marieken

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!