Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Heeft kaas eten op peuterleeftijd een beschermend effect op het ontwikkelen van een voedselallergie?

Heeft kaas eten op peuterleeftijd een beschermend effect op het ontwikkelen van een voedselallergie?


Preventie van voedselallergie is een hot topic. Er gebeurt veel onderzoek op dat vlak.
In eerdere studies kwam een beschermend effect naar voren bij vroege voedseldiversiteit. Dit is niet meer dan het aanbieden van zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen (veel variatie).

Waarom onderzoek naar kaas? Dit heeft te maken met de hygiënehypothese, men weet ondertussen dat kinderen die landelijk opgroeien een lager risico hebben op ontwikkelen van astma, hooikoorts en voedselallergie. Dit landelijk opgroeien wordt in verband gebracht met het op jonge leeftijd in contact komen met vee, veevoeder en de consumptie van melkproducten. Daarnaast zijn er andere studies die positieve effecten zien bij het consumeren van rauwe melk (recht van bij de boer). Hoe komt dit? Waarschijnlijk zijn deze effecten allemaal terug te brengen tot de blootstelling aan meer maar ook meer verschillende bacteriën gedurende de eerste levensmaanden. Gefermenteerde melkproducten en traditionele kaas bevatten een grote hoeveelheid aan verschillende micro-organismen, zowel bacteriën als gisten en schimmels.
Tussen 2002 en 2005 werden zwangere vrouwen (3de trimester zwangerschap) gerekruteerd. 1133 kinderen werden toegelaten in de studie. Men deelde ze op in 2 groepen namelijk een groep die leefde op de boerderij (eender welke dieren er waren) en een groep die in dezelfde streek woonde maar niet op een boerderij. Daarna werden deze regelmatig opgevolgd namelijk op 2, 12, 18, 24 maanden en daarna jaarlijks tot 6 jaar.
Het eten van kaas op 18 maanden gaf:
  • Een lager risico op het ontwikkelen van atopisch dermatitis (= atopisch eczeem) op 6 jaar
  • Een lager risico op voedselallergie
Dit effect bleef bestaan als men rekening hield met mogelijke andere beschermende factoren zoals voedseldiversiteit op 12 maanden en het drinken van rauwe melk. Kinderen die nooit kaas aten vertoonden een hoger risico op het ontwikkelen van voedselallergie.
De studie laat vermoeden dat er een beschermend effect is op de ontwikkeling van atopisch dermatitis en voedselallergie.
De onderzoekers geven wel mee dat een mogelijk knelpunt van het onderzoek is dat misschien ouders van kindjes met atopisch dermatitis en/of voedselallergie al bepaalde voedingsmiddelen weglieten (waaronder bijvoorbeeld kaas). Hierdoor krijg je vertekende resultaten.
Bron: The protective effect of cheese consumption at 18 months on allergic diseases in the first 6 years

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!